Hírek

2014.01.26. 08:35

A Magyar Kultúra Lovagjává avatták Ludvig Zoltánt

Kisrécse - Nemrég a Magyar Kultúra Lovagjává avatták Ludvig Zoltán festőművészt, aki érdeklődésünkre elmondta: idén is aktív év elé néz.

Horváth-Balogh Attila

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott elismerést a magyar kultúra napja tiszteletére Budapesten, a Hotel Corinthiában megrendezett ünnepségen vehette át a Kisrécse-Kendlimajorban élő és alkotó művész, akit 172 jelölt közül találtak méltónak a címre. Ludvig Zoltánt olyan ismert és elismert személyiségekkel együtt avatták lovaggá, mint a Munkácson élő Pákh Imre közgazdász, Sass Sylvia énekművész, illetve Kányádi Sándor költő, műfordító. Az indoklás szerint a festőművésznek a kortárs magyar képzőművészetért és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért ítélte oda a címet a kuratórium.

-Mindig jólesik, ha bármilyen módon elismerik a munkám - kommentálta lapunknak a kitüntetést Ludvig Zoltán. - Ez a díj is nagyon kedves számomra, hiszen a nagykanizsai civil közösség javasolt a lovagok sorába, s egy nagy közösséget összefogó nemzetközi civil társaság talált méltónak az elismerésre. És mi is lehetne fontosabb egy festőművésznek annál, mint hogy szűkebb és tágabb környezete odafigyel a munkájára?! A Ludvig Nemzetközi Művésztelep és a Kendlimajor Művészeti Szabadiskola szervezőjeként ezt az odafigyelést hatványozottan igénylem, hiszen egy-egy rendezvény megszervezése során mindig ott motoszkál bennem a kétely, hogy vajon érdekelni fogja-e majd az embereket? Aztán amikor sokan eljönnek, akkor nyugszom csak meg: érdemes volt.

A lovaggá avatás pillanata a budapesti Hotel Corinthiában megrendezett ünnepségen (Fotó: Ludvig Klára)

Ludvig Zoltán azt is elárulta: a boldogság eufóriájának helyét most már újra a dolgos hétköznapok vették át. Idén 3 művésztelepet szerveznek, az első márciusban lesz a németországi Bad Zwischenahn-ban, majd áprilisban Nagykanizsa testvérvárosai művészeinek találkozójára kerül sor, de a legnagyobb kihívást idén is a június 1. és 14. között 22. alkalommal megrendezendő Ludvig Nemzetközi Művésztelep jelenti. Most pedig éppen egy malajziai biennáléra készít képeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!