Hírek

2013.12.08. 12:00

Bronzvasárnap, tumultus nélkül - Még nem rohamoztak a vevők

Aki a bronzvasárnapot vásárlásra szánta, kellemes időben, tömegtől mentesen tehette meg azt.

Szabó Judit

Legalábbis Zalaegerszeg belvárosában ezt tapasztaltuk. A főtéri Cseke Textilben volt némi forgalom vasárnap, de tolongásról szó sem volt.

– Nehéz felvenni a versenyt a multik dömping áraival, sajnos a minőségi termékekre kisebb a kereslet – osztja meg velünk tapasztalatát Csekéné Darabos Judit üzletvezető és helyettese Szakály Istvánné Fekete Magdolna. – Pedig a szép lakástextil illő karácsonyi ajándék, s az otthonunkba is ünnepi hangulatot varázsol egy mutatós függöny, asztalterítő. karácsonyi szett.

Az asztalterítők közül praktikus választás a közelgő ünnepi lakomákhoz a szennytaszító teflonos selyemdamaszt abrosz, amiből minden folt kimosható. Keresik is a vásárlók. A karácsonyi mintás, csillagos, arannyal díszített organza is kapós, dekorációnak vagy ajándékcsomagoláshoz masninak egyaránt veszik.

Kifejezetten karácsonyi textilekből is van választék – mutatja a kínálatot Csekéné Darabos Judit (Fotó: Katona Tibor)

A Kvártélyházi udvarban sem tolongtak az érdeklődők, pedig a mutatós, népművészeti motívumokkal, köztük zalai mintával hímzett divatos fazonú pólókból, s kézműves karácsonyi díszekből, játékokból is bő a kínálat. A Centrum üzletházban hasonló kép fogadott, néhány vásárló lézengett csak. Az eladók elmondták, a bronzvasárnap hagyományosan nem a roham ideje, holott ilyenkor még nagyon kényelmesen, tolongás nélkül vásárolhatnának az emberek.

Nagykanizsán nem igazán volt érzékelhető, hogy tegnap bronzvasárnap volt, több belvárosi üzlet és bolt is zárva tartott, így akik vásárolni szerettek volna, bizony csalódniuk kellett.

– Ajándékot nézni jöttem a belvárosba, de csak a kirakatokat bámulhatom, egy sor üzlet ugyanis ki sem nyitott – panaszkodott Faggyas Ferenc, aki idén mindenképpen hasznos ajándékkal szeretné meglepni szeretteit. – A fejemben nagyjából már körvonalazódott, hogy kinek mit veszek, de ha látnék valami érdekeset jó áron, akkor azt felvenném a listára. A baj az, hogy mire minden ajándékot beszerzek, általában túllépem az erre szánt keretet, jóllehet nincs is olyan, amit ne vennék meg a szüleimnek vagy a nővérem kislányának.

– A szüleimnek és az öcsémnek keresek ajándékot, a barátnőimnek rendszerint magam készítek valami apróságot, például személyre szóló mézeskalácsot – árulta el a 18 éves Kovács Adél, aki tegnap kifejezetten fociőrült öccsének keresett valamit. – A tesóm imádja a labdarúgást, így szinte minden jeles ünnepre labdát, cipőt vagy egy híres klub mezét kéri tőlem, amit rendszerint meg is kap. Apukám odavan a szép tollakért, anyut pedig egy jó parfümmel vagy szép ékszerrel szeretném meglepni.

A fiatal lányt el is kísértük egy belvárosi sportboltba, kíváncsiak voltunk mit mondanak az eladók a bronzvasárnapi forgalomról?

– Egyelőre csak nézelődnek az emberek, sokan úgy gondolják, hogy ráérnek még beszerezni a karácsonyi ajándékokat – mondta Szakonyi Kitti, a sportbolt értékesítési vezetője. – Persze olyanok is akadnak, akik előrelátóan már most bevásárolnak, sokan vesznek szabadidő ruhát, sportcipőt, egyéb kisebb ki-egészítőket, sapkákat, sálakat. A kissrácok ilyenkor kapják meg a Barcelona, a Dortmund vagy éppen a Juventus mezét, ami azon túl, hogy klassz ajándék, komoly ereklyét is jelent számukra. A jó meleg fürdőköpenyeket szintén sokan keresik, ez kifejezetten hasznos ajándék lehet.

Peták Fanninak egy inget mutat az üzlet vezetője, Papp Ibolya (Fotó: Szabó Judit)

Hévízen sajátos a helyzet: nem a karácsony előtti időszak számít a legforgalmasabbnak a kiskereskedelemben, mert ilyenkor nincs annyi vendég, mint például nyáron. A karácsony és a szilveszter közötti, s az újévi időszak azonban már ismét erős, az üzletekben olyankor nagyobb a forgalom.

– Hévízen a vásárlók zömét a turisták teszik ki, persze vannak helyi vevők is. Az elmúlt napokban, hetekben már érezhető volt az ünnep közeledése, de korántsem ez a legforgalmasabb időszak. Sajnos, akik karácsonyra foglalnak szállást, nem Hévízen szerzik be az ajándékokat, hanem már előre megveszik otthon – tapasztalja Papp Ibolya, a hévízi Street Fashion üzlet vezetője.

Aki náluk karácsonyra vásárol, férfiaknak gyakran nyakkendőt visz vagy elegáns inget, pulóvert, nőknek pedig szívesen ajándékoznak kiegészítőket, sálat például. A nők az alkalmi ruhákat is keresik ebben az időszakban.

A hévízi Festetics téri karácsonyi vásárban kézműves termékek között lehet válogatni. A bronzvasárnapi hétvégén nem volt tömeg.

– Keszthelyről jöttünk körülnézni, mert nagyon szeretjük a kézműves holmikat. A karácsonyi bevásárlásnak még csak az elején tartunk, egyelőre inkább csak ötleteink vannak – mondta Vajda Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!