Hírek

2013.11.06. 17:05

Segítség az anyáknak

Zalaegerszeg - Nem kötelező az édesanyjával azonos lakcímet megállapítani az újszülött gyermek esetében, ha az anya ezt nem akarja.

Arany Gábor

Ennek lehetőségét jogszabály-változtatással teremtették meg, ami azokat segíti, akik terhességüket a környezetük előtt valamilyen okból nem vállalják.

– Korábban a gyermek okmányait, TAJ-kártyáját, lakcímkártyáját automatikusan az anya címére küldték ki, s ez gyakran a családja, környezete előtt nyilvánvalóvá tette azt, amit valamiért nem akart megosztani velük – magyarázta dr. Egyed Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője. – Az új szabály szerint az anya az országban bármelyik gyámhivatalban kérheti, hogy születendő gyermekének lakóhelyét ne az övével azonosan állapítsák meg, hanem e helyett a fővárosi gyermekvédelmi szakszolgálat címét jegyezzék be. Erről kap egy végzést, amit a szüléskor a kórházban átad, hogy esetében el kell térni a szokásos rendtől. Az anyának pedig bizonyos időn belül döntenie kell arról, hogy az iratokat hol kívánja átvenni, illetve mi legyen a gyermek lakcíme. Ezzel a jogszabályi megoldással segíteni kívánják a krízishelyzetbe került anyákat, illetve adott esetben a gyermek örökbe adását is – magyarázta.

Dr. Egyed Péter: – Bármelyik gyámhivatalban kérhető. Fotó: Pezzetta Umberto

Az örökbefogadás terén annyi a változás, hogy ez évtől ezekben az ügyekben az anya lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalok helyett a megyeszékhelyi, központi járási gyámhivatalok járnak el. Szigorítást hoz majd ezen a területen az új polgári törvénykönyv, mert jövő évi életbelépését követően az örökbefogadás nem jöhet létre, és az együttműködési megállapodást sem kell megkötni, ha az anyagi ellenszolgáltatás gyanúja felmerült a közreműködő szervezetek részéről.

Szintén újdonság, hogy az örökbefogadásról szóló jogerős határozat után öt éven keresztül a területi gyermekvédelmi szakszolgálat, illetve az örökbefogadást előkészítő szervezet köteles követni a gyermek életét. Személyes tanácsadással segítik a családba, az új környezetbe illeszkedését, a nevelését. Az utánkövetés tapasztalatairól az örökbefogadást engedélyező járási gyámhivatalt rendszeresen tájékoztatni kell, mondta el a szociális és gyámhivatal vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!