Hírek

2013.11.15. 15:43

Kiömlött a PB-gáz - Gyakorlatot tartottak

Zalaegerszeg - Majdnem az élet produkálta szituációt ismételtek meg pénteken csak gyakorlat formájában a MOL Zalai Finomítójában.

Arany Gábor

Egy hete ugyanis kismennyiségű PB-gáz került a levegőbe, amit a biztonsági rendszer érzékelt és automatikusan beindította a riasztórendszert. Erről az üzemben dolgozók és a környéken élők a hangsugárzók üzenetéből is értesülhettek.

– A tartálykocsi lefejtésénél a csatlakozás megszüntetésekor 2,5 liter PB-gáz került a levegőbe, ami a folyamat velejárója – kezdte az eset felidézését kérdésünkre Eichinger Attila, a finomító vezetője. – A párás, ködös időben azonban a gáz nem oszlott szét, hanem megállt a szektorban, eljutott az érzékelőkig. Ezek pedig, ha a gázkoncentráció eléri az alsó robbanási határérték 40 százalékát, automatikusan beindítják a külső hangsugárzókat is. Tehát semmiféle veszély nem volt, hiszen csak 100 százalékos szintnél képes begyulladni a gáz, de ez sem szükségszerűen következik be. A történtek miatt annyit változtattunk, hogy az érzékenység szintjét meghagyva, a jelzés után a műszakvezetők két helyen, egy időben ellenőrzik a rendszert, és a lakosság tájékoztatása csak indokolt esetben történik meg. Természetesen a riasztást a katasztrófavédelem ilyenkor is megkapja – magyarázta.

A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók légzőkészüléket használva avatkoztak be a feltételezett PB-gázszivárgás elhárítására. Fotó: Arany Gábor

Az üzemvezető elmondta, hogy a finomítóban elméletileg egy időben tárolható veszélyes anyag, ez esetben PB-gáz mennyisége miatt sorolták be az úgynevezett Seveso-előírások hatálya alá. A gáz vasúti tartálykocsikon érkezik, tárolják, részben közúti járművekbe átfejtik. Egy időben 35 darab, 80 köbméteres, egyenként közel 40 tonna gázt szállító vasúti tartálykocsi állhat a vágányokon. Mint rámutatott, biztonságos a tárolás, hiszen gázszivárgás-érzékelőkkel és egyéb technikai, biztonsági intézkedésekkel vigyázzák a tartálykocsikat. Ezzel szemben a vasúti fuvarozás közben, a nyílt pályán robogó vagy éppen állomásokon várakozó tartálykocsikat nem felügyeli biztonsági rendszer.

A pénteki gyakorlat kiinduló szituációja szerint az egyik tartálykocsi szelepének meghibásodása miatt 5 bar nyomáson kiáramlott a gáz, amit felhőként a szél Zalabesenyő felé fújta. Emiatt az önkormányzatnak is volt feladata, az úgynevezett külső védelmi tervben leírtak szerint. Ennek végrehajtásáért pedig Gyutai Csaba polgármester felelt.

– Felsőküszöb-értékű veszélyes üzemről lévén szó szükséges, hogy évente az együttműködő szervek gyakorlatot tartsanak – kezdte a város vezetője. – Mivel a környéken lakókat, pár száz embert érintene az elképzelt szituáció, a városnak biztosítania kell a kitelepítés feltételeit, az elhelyezést, ellátást, valamint a kommunikációt a szervezetek között. Az elmúlt években előfordultak olyan rendkívüli események a finomítóban, amelyek kezeléséhez szükségesek voltak a most is gyakorolt eljárási módok – tette hozzá.

A pénteki gyakorlat során V-ös, kiemelt riasztási fokozattal reagált a katasztrófavédelem, közölte Egri Gyula ezredes, megyei igazgató. Azaz a megyeszékhelyi tűzoltóság három gépjárműfecskendője, valamint a műszaki mentőszerek és a vegyi felderítő csoport is a helyszínre érkezett.

– Szeretnénk a lakosság biztonságérzetét növelni, hogy lássák, felkészültünk a rendkívüli helyzetek kezelésére és szükség esetén ki tudjuk őket menekíteni a veszélyzónából, amire most nem került sor – magyarázta.

Jövőre viszont ez sem marad el, akkor ugyanis nagyszabású, komplex gyakorlatot tartanak a finomítóban.as

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!