Hírek

2013.10.01. 14:50

Csak óvatosan a gombákkal!

Nagykanizsa - Hiányzik önnek egy kétórás gyomormosás? A kevéssé költői kérdéssel nem az elrettentés a cél, de mégis. Tehát: csak óvatosan a gombákkal!

Horváth-Balogh Attila

És a nem éppen kellemes beavatkozás csak a kisebbik rossz, ha mérgező gomba kerül a fazékba. Lehet nagyobb is a baj, örökre búcsút vehetünk a konyhától, meg úgy általában az élettől. Nagy árat fizethetünk óvatlanságunkért, vagy éppen hiányos gombaismereti felkészültségünkért. Bár még csak most kezdődött a gombaszezon, időarányosan máris hatan kerültek be gombamérgezéssel a Kanizsai Dorottya Kórházba.

- Tavaly egész ősszel 15 gombamérgezéses beteg került hozzánk, idén eddig 6 - tudtuk meg dr. Bicsák Györgytől, a kórház sürgősségi osztályának vezetőjétől. - Mondhatjuk tehát azt is, hogy időarányosan még jól állunk, de messze van a gombaszezon vége. Elvileg november elején-közepén zárul, gyakorlatilag pedig akkor, amikor elfogy a fagyasztókból a gomba... A legtöbb mérgezés a tévesztésből és a tudatlanságból fakad. Az első tipikus példája, amikor az ehető rókagombát, vagy a sárga gévagombát összetévesztik a mérgező világító tölcsérgombával. Aztán van, amikor nem ilyen egyszerű a helyzet: a gyűrűs tuskógomba például ehető, de csak 20 percnyi főzés után, mert addigra bomlanak le a toxinjai.

Dr. Bicsák György a gyomormosáshoz használt szonda végét mutatja. Ha a nyílás eltömődik, vissza kell húzni és újra ledugni. Fotó: Horváth-Balogh Attila

A főorvos elmondta: szerencsére, a gombamérgezés a legtöbb esetben kimerül hányásos-hasmenéses tünetekben. A gyomormosás ilyenkor alap, ezen kívül infúziót és hányáscsillapítót kap a páciens. Előbbi lényege, hogy egy hajlékony szondán át folyadékot vezetnek a gyomorba, s a közlekedő edények elvén ugyanazon csövön keresztül ürül a gyomortartalom. Ám a gombával az a baj, hogy a nagyobb szeletek visszafelé elzárják a szonda bemeneti nyílását, ilyenkor az eszközt fel kell húzni és szabaddá tenni a bemenetet, s ismét ledugni. Ezt addig ismétlik, amíg víztiszta nem lesz a visszaáramló gyomortartalom. Ez van, hogy fél, s van, hogy két óráig is tart... A veszélyesebb gombáknál - mint például a gyilkos galóca - pedig csak a májátültetés mentheti meg a páciens életét, erre azonban kevés az esély.

A főorvos szerint az a legbiztosabb, hogy még ha azt is gondoljuk, hogy ismerünk minden gombát, akkor is megmutatjuk a gyűjtést szakembernek. Másrészt tisztított, pucolt gombát soha, senkitől ne fogadjunk el. Ha pedig felmerül a mérgezés gyanúja, a kórházba vigyünk a kalaposok maradékából, megkönnyítendő az orvosok dolgát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!