Hírek

2013.09.09. 16:19

Ösztöndíj közép- és felsőfokon

Zalaegerszeg - Az önkormányzat ebben az évben is meghirdeti szakképzési ösztöndíját azoknak a zalaegerszegi diákoknak, akik hiányszakmát tanulnak a városban működő intézmények valamelyikében, nappali tagozaton. A kérelmeket szeptember 15-ig lehet leadni.

Horváth A. Attila

– A szakképzésben január elsejével nagy változás történt, hiszen az intézmények fenntartása és működtetése is elkerült az önkormányzattól. Ennek ellenére a városvezetés és a közgyűlés úgy döntött, továbbra is biztosítja az önkormányzati ösztöndíjat. Fontos cél ugyanis, hogy minél több tehetséges fiatal kapcsolódjon be a zalaegerszegi szakképzésbe. E támogatásra a gazdasági évben 4 millió forintot  különített el a város – mondta el a Zalai Hírlapnak Balaicz Zoltán alpolgármester. Megjegyezte: a munkaerő-piaci igények alapján nagy szükség van a helyi szakképzésre.

A szakképzési ösztöndíjat a szakiskolák 9-11. évfolyamán  igényelhetik a hegesztő, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos vagy épület- és szerkezetlakatos képzésen, valamint az érettségit követő gépgyártástechnológiai technikus képzésen tanuló zalaegerszegi diákok. Öt hónapra folyósítható az ösztöndíj, amelynek alapösszege 12 ezer forint havonta, de ez a tanulmányi eredmények függvényében változik (a legkisebb összeg 6 ezer, a legmagasabb 15 ezer forint lehet). A kérelmeket az önkormányzat oktatási, kulturális és sport bizottságához lehet benyújtani.

Zalaegerszeg emellett felsőoktatási ösztöndíjakat is kínál a tanulóknak. A Befektetés a jövőbe ösztöndíjnak három eleme van; az elsőt a helyi műszaki (mechatronikai mérnöki), a másodikat a szintén zalaegerszegi egészségügyi vagy közgazdasági képzés hallgatói igényelhetik. A harmadik pedig egy tanulmányi ösztöndíj, amelyet az ország bármely felsőoktatási intézményében tanuló egerszegi hallgatók kérelmezhetnek. Szintén a mechatronikai mérnöki képzés hallgatói érhetik el az úgynevezett kiválósági ösztöndíjat, amennyiben 400 pont feletti felvételi eredménnyel kerülnek be az

NYME Faipari Mérnöki Karának helyi szakára (ezt a támogatási formát idén hirdették meg először). A Bursa Hungarica ösztöndíjat pedig szociális alapon ítélik oda a jogosult hallgatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!