Hírek

2013.06.11. 08:42

Levetetnék az emléktáblát

Nagykanizsa - Nemrég emléktáblát avattak a volt Gábor Áron-laktanya bejáratánál, melyet Móricz István nyugállományú alezredes készített, illetve készíttetett el adományokból. A táblát az önkormányzat most eltávolíttatná.

Horváth-Balogh Attila

Móricz István a laktanya volt parancsnokhelyetteseként a valaha itt dolgozó tiszteknek és a laktanyában szolgáló sorkatonáknak szeretett volna emléket állítani az emléktáblával, melynek bronz domborműve az ő keze munkája, az annak alapjául szolgáló csiszolt mészkő lapot pedig úgy készíttette el adományokból. Az egykori laktanyát - mely most ipari park - működtető Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. azonban levetetné a táblát.

Móricz István bízik a pozitív végkifejletben

- Móricz Istvánnak már ki is küldtük a felszólítást, hogy záros határidőn belül távolítsa el az alkotást, amire több indokunk is van - bocsátotta előre Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. - Egyrészt kérésünk ellenére nem került sor a városi főépítésszel való egyeztetésre a tábla végleges méretéről, ezt szabtuk feltételként az elvi hozzájárulás megadásakor. Most kiderült, hogy a végleges tábla négyszer akkora, mint amiről Móricz úr korábban beszélt. Másrészt felkerült rá az itt szolgáló tüzérek jelvénye, amiről szintén nem volt egyeztetés, az pedig már ezekhez képest szinte csak részletkérdés, hogy a tábla feliratában szerepel egy nyelvhelyességi hiba is. Tudomásom szerint Móricz úr újra beadta a kérelmet a fennmaradáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásért, úgy hogy a rendelkezésre álló határidőn belül biztosan választ kap majd.

Móricz István megkeresésünkre azt mondta: való igaz, hogy az említett tüzérjelvény miatt lett nagyobb a tábla, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, de egykori katonatársai kérték tőle, hogy a jelképet mindenképpen komponálja bele a domborműbe. Emiatt nem csak az emléktábla lett nagyobb, hanem a szöveg elhelyezése is megváltozott és a "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata" mondat két sorba került, ám rossz helyen, a "jogú" kifejezés után tört meg.

- Elismerem, hogy a vésnök hibázott és azt is, hogy a méretnövekedésről nem egyeztettem senkivel, de azt gondoltam, hogy az első egyeztetés elegendő volt - mondta. - Elnézést kérek mindenkitől, aki érintett ebben az ügyben, nagyon szeretném, ha a helyén maradhatna az emléktábla, hiszen sokat dolgoztam vele. Én ezért nem kértem senkitől egy vasat sem (pedig maga a bronz dombormű elkészítése 700 ezer forintomba került), mert úgy gondolom, hogy egy volt katonaváros nagy hírű laktanyája megérdemel ennyit. Ráadásul sokan járultak hozzá az elkészíttetéshez adománnyal, volt, aki több százezer forintot adott, de a katonatársak, nyugdíjasok is nyújtottak támogatást. Most ezeknek az embereknek én mit mondok? Nagyon szomorú vagyok és bízom az illetékesek jó szándékában - mondta a 86 éves férfi.
Móricz István tegnap telefonált, s arról tájékoztatott, hogy kérésére Deák Varga Dénes főépítész is véleményezte az alkotást. Mint levelében írta: a tábla méretei valóban nagyobbak, de színében illeszkedik környezetéhez és építészeti szempontból sem kirívó.

Ezek is érdekelhetik