Hírek

2013.06.21. 08:56

A Kerka Táncegyüttes önálló arculata

Ma már nem elég csupán koreográfiákat vagy etűdöket felállítani a színpadra, tartalommal és mondanivalóval kell a táncot megtölteni. Az országban több együttes is ezen fáradozik, ezért nem mondhatom, hogy egyedülálló, amit képviselünk, de mégis van önálló arculata a Kerka Táncegyüttesnek.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Kiss Norbert, az idén negyven éves művészeti csoport vezetője és koreográfusa mondta annak a nagyszabású műsornak kapcsán, amit a négy évtizedes jubileum kapcsán a közelmúltban mutatott be nagy sikerrel a táncegyüttes. A Kerka egyre inkább a táncszínházi produkciók felé mozdul el, ezúttal két tematikus történetet mutattak be, az egyik egy erdélyi hagyományt elevenített fel, a másik pedig egy valós eseményeken alapuló történetet mesélt el.

- Az eredeti tervünk az volt, hogy egy nagyobb történetet, egy valódi táncszínházi produkciót valósítunk meg, erről azonban rajtunk kívülálló okok miatt egyelőre le kellett tennünk - magyarázta Kiss Norbert. - Helyette jött az ötlet a két önálló blokk bemutatására. Az első Erdélybe viszi el a nézőt, ahol újra reneszánszát éli a tejmérés, ám ma már nem a gazdasági jelentősége, hanem a mulatság végett. Erdély több településén ugyanis hagyomány volt, hogy az ott élők gazdatársaságokat hoztak létre, s együtt fogadtak fel pásztort, aki kihajtotta a juhokat a legelőre.Ahhoz azonban, hogy a tejhozamot megállapítsák, be kellett mérni, egy-egy gazdának mennyi tejet adnak a juhai, s annak fényében osztoztak a tejtermékeken. A tejmérést hagyományosan április 24-én tartották, s ha végeztek vele, utána gyakorlatilag egy nagy mulatság vette kezdetét, a tejmérés ugyanis az egyik legnagyobb táncos alkalom volt, hiszen erre összejöttek az emberek. Ebben a produkcióban erdélyi táncokat mutattunk be a színpadon.

Kiss Norbert szerint többször érte jogosan olyan kritika a Kerka táncegyüttest, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek az erdélyi táncokra, ezért a másik produkció történetét a Felső-Tisza vidékére helyezték. Mivel ott is jártak tanulmányúton, ezért volt alkalmuk bepillantást nyerni az ottani miliőbe, s jobban megismerhették a ottani települések cigány és magyar táncait.

Az évfordulós műsoron előadott produkció egy olyan cigány leányról szól, aki túlságosan is kellette magát, ezért családja kitagadta. A Kerka táncegyüttes az ő vándorlását, útkeresését mutatta be, s bár a produkciót megihlető történet szomorú véget ért, a nézők egy happy end-del záruló előadást láthattak, a főhős ugyanis végül megtalálja helyét a világban.- Ez utóbbi produkcióba a saját táncosaink mellett a Lenti környékén élő tehetséges cigány zenészeket is bevontuk - tette még hozz Kiss Norbert, majd arról beszélt, hogy az utóbbi néhány évben a Kerkának olyan saját arculata alakult ki, ami az összes magyarországi táncegyüttestől megkülönbözteti őket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a táncokat a magyar folklórban még élő, vagy már szinte teljesen elfeledett adalékkal látják el.

A tánc nyelvén olyan történeteket mesélnek el, amelyek egykor a köztudatban éltek, vagy egy-egy jeles alkalomnak, jeles szokásnak a cselekményét próbálják dramatizálni a tánc segítségével.

- Immár 17 éve dolgozom a Kerkával, s az azóta közösen elért eredményeink talán éppen annak köszönhetőek, hogy az együttes tagjai felismerték, a tánc gyakorlatilag kommunikációs nyelv, ami nemcsak a mozgásról szól. Ez egy nagyon sajátos világ, olyan archaikus tartalma van, amit meg kell élni, meg kell tapasztalni.A legnagyobb sikernek éppen azt tartom, hogy megérintette őket ez a világ, felismerték a jelentőségét, kommunikálnak a tánccal. Kitölti az életüket, pótolják vele azt a hiányt, amit a való világban nem tudnak megélni. Elég ambiciózus voltam, amikor a Kerkával dolgozni kezdtem, s talán meg is maradt ez így, de mindig próbáltam a háttérben maradni. Számomra az igazi siker az, amikor látom, hogy a táncosaim jól érzik magukat. Olyan dolgokat élek meg a mai napig, ami miatt azt gondolom, muszáj tovább folytatnom.

A múlt héten például Rédicsen volt az évadzárónk, a gyerekeknek bizonyítványosztást tartottunk, de a biztonság kedvéért hívtunk egy zenekart is, hátha a hivatalos rész után kerekedik valami a programból. Látni kellett volna, ahogy az összes jelenlévő, az első osztályostól a nyolcadikosig bezárólag spontán táncolt egymással. Egyszerűen éltek, nincs erre jobb szó.

A korábban a Zala megyei közgyűlés nívódíját és Zalai Príma Díjat is elnyert, valamint Lentiben pro urbe díjjal kitüntetett Kerka Táncegyüttesnek jelenleg 28 tagja van. Kiss Norbert azt mondja, a művészeti csoport igazi erejét az utánpótlás-nevelés adja, amire már hosszú évek óta folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek. Az általános iskola felső tagozatos tanulóból szintén van egy 26 fős csoport, de szinte minden korosztályban tudnak egy 20-30 fő közötti bázisra alapozni, még az óvodásoknál is.

 Az együttesnek ugyanakkor folyamatosan meg kell küzdenie a generációs nehézségekkel is, Lentire ugyanis egyre inkább az vált jellemzővé, hogy elhagyják a fiatalok. Míg korábban ez a folyamat a főiskolás-egyetemeste generációt érintette, ma már a középiskolás tanulmányaikat is sokan távolabbi városokban folytatják.

- A negyven éves jubileumi műsort tekinthetjük ennek okán akár korszakzárónak is, hiszen generációs váltás előtt állunk - folytatta a csoportvezető. - Fiatalodik a társaság, amit egyrészt nagyon sajnálok, mert kiváló táncosaink mennek el, viszont az is tény, hogy a folyamatos munkának köszönhetően ma már az általános iskola felső tagozatos tanulói, a hetedik-nyolcadik évfolyamosok képesek ugyanolyan színvonalon táncolni, mint néhány éve a középiskolások.

Évek óta olyan fiatalok vesznek körül bennünket, akik szívesen jönnek hozzánk, akik szeretnek és tudnak is táncolni, akiknek lételemük, jövőképük lett a tánc. Gyakorlatilag ők alkotják a Kerka gerincét, csupa elhivatott táncosról beszélhetünk, akik közül többen is Washingtonban fogják Magyarországot képviselni a közeljövőben. Mellettük természetesen vannak olyanok is, akik nem azért táncolnak, mert eredményt szeretnének vele elérni, hanem kedvtelésből, s persze akad olyan is, aki a társaság miatt lett a Kerka tagja.

Ezek is érdekelhetik