Hírek

2013.06.07. 17:23

Hód napja - Természetvédelem és honismeret

Iklódbördőce - Letenyei és keszthelyi győzelmet hozott a már ötödik alkalommal megrendezett Hód napja elnevezésű természetvédelmi és honismereti verseny. Ez évben minden eddiginél többen vettek részt a programon, összesen 47 csapat nevezett a történelmi Zala vármegye területéről.

Gyuricza Ferenc

A versenyt a Zalai Földrajzi Társaság szervezte, melynek célja többes volt a rendezvénnyel - tudtuk meg dr. Gyuricza László egyetemi docenstől, a civil szervezet elnökétől. Egyrészt azt szerették volna, ha a diákok nemcsak a tantermi körülmények között adnak számot a tudásukról, hanem a természetben is, ahol közben konkrét megtapasztalásokra és megfigyelésekre is lehetőségük nyílt, hiszen a Kerka és a Cserta patakok mentén, Iklódbördőce és Szécsisziget térségében hat kilométert jártak be. Emellett azt is nagyon fontosnak tartják, hogy a történelmi Zalához tartozó települések diákjai és pedagógusai közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki egymással. Ez utóbbi szándék most minden korábbi évnél jobban teljesülhetett, hiszen 21 iskolát képviselve összesen 47 csapat vett részt a programban. Voltak Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Keszthelyről, Letenyéről, Lentiből és Lendváról, de olyan kisebb településekről is, mint Páka, Muraszemenye vagy Csonkahegyhát.

Voltak előzetes feladatokat - a térséghez kötődő népdalokat kellett gyűjteniük a diákoknak -, a helyszínen pedig elméleti és gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk a tanulóknak. A legnagyobb próbatételt ezúttal a Csertán való átkelés jelentette a résztvevők szerint, azt ugyanis a patak felett átívelő, csúszós, kidőlt fatörzseken kellett teljesíteniük. Az elméleti feladatok közül a legtöbb a természetismerethez kapcsolódott, de voltak történelmi, továbbá hon- és népismereti kérdések is.

Az általános iskolások versenyét immár sorrendben negyedik alkalommal a letenyei Andrássy Gyula egyik csapata, a Hódító hódok nyerték. A letenyeiek felkészültségét jól jelzi, hogy a második helyen is Andrássy-s csapat, a Kankalin végzett, míg a harmadik helyet a Gyötrő szúnyogok csapata révén ezúttal a muraszemenyeiek szerezték meg. A középiskolások versenye keszthelyi győzelmet hozott, a Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Szakképző Iskola tanuló már harmadszor vettek részt a Hód napján, de először végeztek az élen. A második és harmadik helyen pedig a lenti Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola csapatai osztoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!