Hírek

2013.06.26. 15:16

Házasok, regisztrált élettársak és egyedülállók is pályázhatnak lakásra

Zalaegerszeg - Az önkormányzatnak továbbra is az a célja, hogy a Fiatal Családok Otthona elsősorban a házastársak közös életkezdéséhez nyújtson segítséget, ugyanakkor - a jobb kihasználtság érdekében - jelentősen bővül a bérletre jogosultak köre.

Horváth A. Attila

Fotó: Katona Tibor

Az erről szóló rendeletet a legutóbbi közgyűlésen módosította a képviselő-testület. Az okokról és az új igénylési feltételekről a polgármesteri hivatal szociális és igazgatási osztályának vezetőjét, Hardubé Juditot kérdeztük.

- A 64 lakásos Fiatal Családok Otthonát 2000-ben adták át, és egészen 2007-ig minden évben több volt az igénylő, mint a szabad lakás. 2008-ban, nyilvánvalóan a pénzügyi válság következtében a lakások jó része nem kelt el, ám a következő két évben újra a túljelentkezés volt a jellemző. 2011-től aztán csökkent az igénylők száma, s az idén már egyértelművé vált, hogy változtatni kell a rendeleten - szólt az előzményekről Hardubé Judit. Mint mondta, az év első felében három pályázatot is kiírtak 15 lakásra, de mindössze hármat sikerült kiadni. (Ugyanakkor a rendeletmódosítás előtt kiírt negyedik pályázatra már tízen jelentkeztek, javulhat tehát az arány).

Mindenesetre június elején 15 lakás állt üresen, ami hátrányosan érinti az ingatlant kezelő városi cég, a LÉSZ Kft. gazdálkodását. Az érdektelenség mögött két ok sejthető: a lakáspiac mélyrepülésével és a hitelezési feltételek romlásával kevesebb fiatal tudja vállalni a továbblépést, tehát azt, hogy az ingatlanból a szerződésben meghatározott idő elteltével saját lakásba költözzön, s addig kötelezően előírt megtakarítást halmozzon fel. Emellett házasságkötésre sem mindenki hajlandó. Ez utóbbi ok miatt a rendelet kihirdetése után a regisztrált élettársak is pályázhatnak majd a lakásokra, valamint olyan egyedülálló fiatalok előtt nyílik meg a lehetőség, akik Zalaegerszegen munkahellyel vagy vállalkozással rendelkeznek. A házastársak viszont előnyt élveznek az elbírálásnál, s egyedülállóknak legfejlebb 10 férőhelyet lehet biztosítani, feltéve, hogy marad üres lakás. A kiválasztás fő szempontja pedig az lesz, hogy a jelentkezők közül ki vállalja az egy hónapra eső legnagyobb megtakarítást.

Változik az induló előtakarékosság összege is. Eddig olyan fiatalok pályázhattak, akik minimum 427 ezer 500 forintnyi megtakarítást fel tudtak mutatni; a kötelező összeg most 285 ezer forintra csökken. Továbbra is vállalni kell legalább havi 21375 forint előtakarékosságot (ezt a  forrást később felhasználhatja a lakó, a pénz félretételét azonban rendszeresen ellenőrizni fogják), továbbá a szociális lakbér 50 százalékának megfelelő bérleti díjat kell fizetni. Ez utóbbi összeg nagyjából 4800 és 7500 forint között mozog, lakásmérettől függően. Pályázni legfeljebb 5 évre lehet, de az újrapályázás lehetőségét is megteremtette a közgyűlés, hosszabbítani pedig az eddigi 6 hónap helyett egy évig tud majd a lakó. A cél tehát változatlan: átmenetileg, lakáshelyzetük rendezéséig maradjanak a bérlők a Fiatal Családok Otthonában, s ez idő alatt minél több pénzt tegyenek félre saját otthonuk megteremtéséhez.

Ezek is érdekelhetik