Hírek

2013.06.20. 12:25

Felszámolták az illegális hulladéklerakót a Zala megyei Egervár határában

Zalaegerszeg, Egervár - Befejeződött az egervári illegális hulladéklerakó felszámolása a Zalaispa program keretében.

Szabó Judit

Erről számolt be csütörtöki, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján Dékány Endre, a Zalaispa önkormányzati társulás elnöke, Szijártó József, Egervár polgármestere és dr. Buza Beáta kommunikációs tanácsadó. Az illegális lerakó Egervár és Lakhegy határában volt, az egervári önkormányzat közigazgatási területén. A háztartási hulladéktól kezdve a televízióig és autógumiig sok mindent hordtak oda hosszú éveken át. Nemrég azonban sikerült rendbe tenni a területet a Zalaispa program keretében. Szijártó József örömét fejezte ki, hogy a beruházás megvalósult, majd leszögezte: figyeltetni fogják az ingatlant, hogy többé senki ne vihessen oda hulladékot.

Két hónapig dolgoztak a kivitelezők Egerváron. A szeméttelepről kilencszáz tonna, zömében kommunális hulladékot vittek el. Fotó: Zalaispa társulás

A lerakó rekultivációja március közepén kezdődött és május közepéig tartott. Közel 25,2 millió forintot költöttek a munkákra, 95 százalékban uniós és magyar állami forrásból, öt százalékban pedig a közel 300 önkormányzatot tömörítő Zalaispa társulás finanszírozásában. A sajtótájékoztatón dr. Buza Beáta közölte, Egervárról 900 tonna hulladékot szállítottak el. A laborvizsgálatok veszélyes anyagot nem mutattak ki, a talaj szerencsére nem szennyeződött a szemetelők környezetkárosító tevékenysége miatt. Egerváron kívül a Vas megyei Csöngén is lezajlott egy hasonló rekultivávió, Pusztamagyaródon és Padáron pedig jelenleg folyik.

Egerváron ma már nincs sem legális, sem illegális szeméttelep. Régen volt egy másik lerakó, amelyet már a kilencvenes években felszámoltak, miután az önkormányzat az elsők között bevezette a rendszeres hulladékszállítást. Ennek a telepnek a területén most vadetető működik.

Dékány Endre, a társulás elnöke a sajtótájékoztatón visszatekintett a Zala megye hulladékgazdálkodását alapjaiban megváltoztató, a szelektív gyűjtés feltételeit megteremtő, mintegy tízmilliárd forintos Zalaispa projekt elmúlt tíz évben megvalósult beruházásaira. Úgy értékelte, a környezet védelmét előtérbe helyező program sikeres volt.

Ezek is érdekelhetik