Hírek

2013.06.27. 08:24

Ezerrel "fertőz" a GipSyndrome

Nagykanizsa - Bár még csak egy éves a GipSyndrome zenekar, máris tömegeket fertőzött meg tradicionális roma muzsikára épülő világzenéjével. A nagykanizsai csapat nemrég Lengyelországban, illetve a MÜPÁ-ban adott fergeteges koncertet, s megjelent első lemezük is.

Horváth-Balogh Attila

A GipSyndrome együttes a 2012-es Talentométer tehetségkutató versenyre alakult meg. Az akkor még négy tagot számláló zenekar a világzenei műfajban induló 53 csapat közül egészen a középdöntőig jutott. A kanizsai formáció ma már  hat tagot számlál. Vezetője Horváth Zoltán, aki gitározik, énekel, táncol és dalt szerez, s nem mellesleg az immár 20 éve tradicionális cigány népzenét játszó, Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjas Kanizsa Csillagai együttes motorja. Lánya, Horváth Laura szintén énekel és táncol, fia, ifjabb Horváth Zoltán pedig rapel, cajonozik, gitáron, basszusgitáron játszik, énekel, kanalaz, triangulumon zenél és táncol is. Az ütős szekció felelőse Kőfalvi Csaba profi jazzdobos és dobtanár, ő az Igricekben és különböző jazzformációkban szerepel. A nagybőgős, Szatmári László szintén a Kaláka Nemzetközi Folk Fesztivál fődíját elnyerő Igricekben, a Kanizsa Csillagai Együttesben és más népzenei produkciókban játszik. A GipSyndrome vendégzenésze Kovács Péter fúvós, pengetős és vonós népzenei hangszereken játszik, rendszeresen hívják táncházakba muzsikálni. Továbbá néha besegít Horváth Zoltán testvére, Horváth Sándor is.

A GipSyndrome a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartotta lemezbemutató koncertjét. A teljes csapat: Szatmári László, Horváth Laura, Kőfalvi Csaba, Horváth Zoltán, ifjabb Horváth Zoltán, mögötte pedig Horváth Sándor. Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Sokféle zenei stílusirányzatot kedvelünk, de ezek többsége a folklórzene világból való - mondta el Horváth Zoltán, a zenekar vezetője. - Azért hívtuk életre a GipSyndrome-ot, mert szerettünk volna népzenei motívumokat is felvillantó ötletes és most divatos világzenei stílusban kiteljesedni. Szélesebb közönséget megérintő feldolgozásaink során a cigány népzenei motívumokat különböző stílusú alapokra fektettük, így többek közt jazz-re, popra, mahalára, flamencora, rapre, rockra, vagy éppen tangóra. Célunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük a magyar és magyarországi cigány népi kultúrát a világzenei feldolgozásokban. Azért éppen ilyenekben, mert úgy látjuk, hogy a világzene ma az egyik leghatásosabb eszköze annak, hogy népcsoportok saját zenei hagyományaikat megismertessék az emberekkel, a világgal.

Habár Dél-Zalában még nem túl gyakran hívják őket fellépni (legutóbb egy hónappal ezelőtt szerepeltek a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ám év végéig nincs térségbeli koncert a naptárukban), nemrég az ottani magyar kulturális intézettől kaptak meghívást a lengyelországi Wroclav-ba, ahol fergeteges sikert arattak fellépésükkel. A közelmúltban 1700 fős közönség előtt mutathatták be néhány dalukat a fiatalok körében igen közkedvelt 30Y zenekar Szentimentálé-nagykoncertjén, ahol ugyancsak zajos sikert arattak. A fellépést a Magyar Televízió rögzítette és valamikor vetíti is majd.

- Régi az ismeretségünk a 30 Y vezetőjével, Beck Zolival, s nagyon jól esik, hogy a közös fellépés után azt mondta, a későbbiekben is zenélhetünk együtt, például augusztus 30-án az Ördögkatlan Fesztiválon - újságolta Horváth Zoltán.

A GipSyndrome nemrég megjelent első albumán 12 dal kapott helyet. A "Hey GipSyndrome!" című lemez magánkiadásban készült el és mint azt Horváth Zoltán elmondta, szépen fogy, Lengyelországban is nagy érdeklődést tapasztaltak iránta.

Úgy tűnik tehát, a GipSyndrome-fertőzésnek senki nem tud ellenállni - aki akarja, elkaphatja majd a Sziget Fesztiválon is.

GipSyndrome: Három deci pálinka

GipSyndrome: Meghalni csak azér'

GipSyndrome: Vastangó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!