Hírek

2013.06.24. 14:09

Aktívabb fellépést ígér a városvédők új elnöke, Czeglédy András

Zalaegerszeg - Az élő környezet fokozottabb védelmét helyezné előtérbe a városvédő egyesület frissen megválasztott elnöke, Czeglédy András.

Arany Gábor

A jövőre megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi közgyűlésén döntöttek a vezetés megújításáról. A civil szervezetet eddig irányító dr. Vándor László lemondott az elnökségről. Eddigi tevékenysége elismeréseként a vezetőség a tiszteletbeli elnöki címet adományozta neki. A választáson helyére Czeglédy András került, alelnök Boda László, a vezetőség tagjai: Som László, Orbán Ildikó  Németh Miklós.

A közgyűlésen megfogalmazták: 25. évfordulójukra készülve a korábbinál többeket mozgósító, aktívabb és hatékonyabb tevékenységet fejtenek ki. Az aktuális tennivalók közül pedig azt emelték ki, hogy az egyesület lépjen fel határozottabban - az egyébként igényes környezetben még inkább feltűnő -, városképet és lelket rombolóan elhanyagolt épületek, telkek rendbetétele érdekében. Példaként Balaton Szállót, valamint a Kazinczy tér 4. melletti foghíjat említették.

- Az épített környezeten túl kiemelt figyelmet fordítunk a jövőben a fák, bokrok, növények megóvására a beruházások során - említette meg Czeglédy András érdeklődésünkre. - Úgy látjuk, túl könnyen áldoznak fel fákat, bokrokat az építkezések érdekében, és ezen az sem változtat, hogy ha pótolják a növényeket. A most elkezdődött Göcseji úti kerékpársáv kiépítése miatt a kórházi parkolónál is már kivágtak gesztenyefákat. Korábban, a már elkészült szakasz építésekor is könnyedén feláldoztak nagyon szép fenyőket. Folytathatom a példákat, mert a Vizslaparki út elején, a kollégium előtt gesztenyefát vágtak ki, miközben a kerékpársáv nyomvonalával elkerülhették volna. Ennél sokkal látványosabb volt a pusztítás a Köztársaság útjai kerékpárút építéskor, amikor a tucatnyi fát vágtak ki. Említést érdemel, hogy a Május 1. utcai új rendelőnél álló fa is fűrész alá került - mondta, hozzátéve: sorolhatná még a hasonló eseteket.

Az elnök közölte, folyamatos tevékenységgel, rendezvényekkel szeretnék feléleszteni a zalaegerszegiekben az érzékenységet környezetük megóvandó értékei iránt.

- Túl könnyen fogadjuk el a rendezetlen állapotokat - vélekedett. - A város közepén évek óta rontja a képet a Kazinczy téren a foghíj telek, ami ugyan nem a város tulajdona, de a mellett álló, vakolatlan tűzfalú, helyi védettségű épület igen. Az önkormányzat tehetne ez ellen, mert az embereket közömbösé teszi, ha azt látják, hogy ilyen állapotok évekig következmény nélkül fennmaradhatnak. Ezen szeretnénk változtatni, ehhez a meglévő értékeink folyamatos bemutatása, népszerűsítése az egyik módszer. Emellett gyakrabban fogunk a hatósági eljárásokba bekapcsolódni, amennyire ezt a jogszabályok lehetővé teszik - mondta végezetül Czeglédy András.

Ezek is érdekelhetik