Hírek

2013.05.23. 11:39

Tavaszi takarítás a zalaegerszegi földönjáró toronyóránál

Zalaegerszeg - Közel nyolc éve áll a színház előtt a földönjáró toronyóra, Zalaegerszeg egyik nevezetessége. Karbantartásáról az óraszerkezetet mestertársaival együtt megmentő Preisz József gondoskodik.

Szabó Judit

A Mária Magdolna Plébániatemplom korabeli, 1771-ben készült toronyóráját  2005-ben állították fel a Hevesi Sándor Színház előtti téren. A hatszáz kilogrammos szerkezetet 45 méter magasról, tűzoltók segítségével hozták le a templomtoronyból.  Fél évig tartó renoválás után állították fel a színház előtti téren. A régi óraszerkezet Európában egyedülálló módon, üvegházon belül, működés közben látható. Egy több mint három méter  széles üvegkalitkába került, míg a súlyok és ellensúlyok - jól láthatóan - egy három méter mély aknába ereszkednek a földfelszín alá.

Preisz József órásmester már nyolcadik  éve gondoskodik a földönjáró toronyóra karbantartásáról. Fotó: Katona Tibor

A különleges toronyóra karbantartásáról Preisz József órásmester gondoskodik. A napokban is kinyitotta az üvegházat.

- "Tavaszi nagytakarítást" végzek, átvizsgálom az egész szerkezetet. Úgy néz ki, hogy minden rendben van, de egy-két olajozást még el kell végeznem. A három súly váltakozva, hatóránként jön fel, ezeket is megolajozom - vázolta a mester,  miután  megtisztította a portól a számlapot körülvevő Németh János domborművet. Preisz József elmondta: vállalta, hogy amíg csak tudja, elvégzi ezeket a munkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!