Hírek

2013.05.21. 15:28

Agresszív gólya ellen takaró

Zalaegerszeg - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaihoz, és a madártani egyesület zalai csoportjához is befutott a jelzés a napokban egy agresszíven viselkedő, autóra támadó gólyáról.

Varga Andor

A madár szokatlan viselkedését - mint Darázsi Zsolttól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai titkárától megtudtuk -Barlahidáról panaszolták. A szakember számára azonban nem kivételes ami történt, és van rá magyarázat, sőt, megoldás is.

- A magyarázat az, hogy fészkelési időben a hím madár rendkívül érzékeny, kettőzött figyelemmel őrzi a fészek környékét - részletezte Darázsi Zsolt.

- Elsősorban nem is az emberrel, és pláne nem az autókkal szemben, hiszen ezek egyike sem nagyon zavarja a költést odafenn. A barlahidai támadásnak egyetlen magyarázata lehet: a gólya megláthatta magát tükröződni a jármű oldalán, vagy szélvédőjében, és rivális hímnek vélte, azt a "másik" madarat. A korábbi években nagy, üvegfalú épületeknél is előfordult hasonló affér, de a csatározásokból természetesen mindig a madár húzza a rövidebbet. Érthető, ha valaki félti az autóját, a megoldás azonban nem az erőszak a megzavarodott madárral szemben. És nem is az, hogy mondjuk mi befogjuk az állatot. Egyszerűen le kell takarni a kocsit, míg a fészkelési idő el nem múlik.

Darázsi Zsolttól kapunk egy másik gólyás hírt is: internetes gyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy a Zalaistvándon tönkrement nevezetes gólyakamera helyett újat szerelhessenek fel a madarászok. Lapunkban is olvashattak róla: az egy gólyacsalád életét évek óta közvetítő eszköz javíthatatlanul elromlott. De talán a felajánlásoknak köszönhetően kerülhet új a helyébe.

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik