Hírek

2013.04.05. 09:11

Mintegy hatszázmilliót vállalt át az állam Lentitől

Lenti - Az adósságkonszolidációs program keretében mintegy hatszázmillió forint kifizetését vállalta magára az állam, ami a figyelembe vett adósságállomány 55 százalékát teszi ki. Lenti az adóerő-képesség alapján negyven százalékos konszolidációs sávba tartozott, ezért a város polgármestere sikernek értékeli a megállapodást.

Gyuricza Ferenc

A határ menti város jelenlegi adósságállományának több, mint felét - közel 700 millió forintot - a 2007-es, svájci frank alapú kötvénykibocsátásból eredő tartozás adja, ezen felül többnyire fejlesztési hitelek terhelik még a számláját. Utóbbiak közül a legjelentősebb, mintegy 176 és félmilliós tétel a városközpont funkcióbővítő megújítása nevet viselő programhoz, vagyis a művelődési központ és könyvtár felújításához kapcsolódik. Az említett program mellett a lentikápolnai kerékpárút kiépítése 54 és fél, a laktanya felújítása 21 és fél, míg az utak felújítása 10 millió forinttal szerepel a jelenlegi terhek közt. A fennálló tartozások sorában olyan további tízmillió forint alatti tételek is találhatóak, mint a bölcsőde, a zeneiskola, illetve a játszótér felújítása, járdák, burkolatok készítése, a Templom tér 9. szám alatti épület fűtésrendszerének rekonstrukciója, illetve a temetői urnafal kialakítása. A folyószámlahitel állománya az április 9-i állás szerint 954 ezer forintot tett ki. A város 67 millió forintot meghaladó összeggel tartozik a Zala megyei önkormányzatnak a fürdő fejlesztése, illetve egy egészségügyi projekt miatt. Az önkormányzat készfizető kezességvállalást is tett, melyeknek valamivel több, mint 720 ezer forint, illetve közel 721 és fél ezer euró a jelenlegi összege.

A fejlesztési hitelek sorában mintegy 176 és félmillió forinttal szerepel a városközpont rekonstrukciója is. A felújított városközpontot örömmel vették birtokba a város lakói, köztük Adrienn nevű kislányát sétáltató Dürgő Mónika is. Fotó: Gyuricza Ferenc

- Minden egyes forint támogatásnak, így az adósságkonszolidáció keretén belül megítélt jóváírásnak is örülünk, hiszen az önkormányzatunkat terhelő adósságszolgálat több, mint felével nem kell már jövőbeni kiadásainkat illetően számolnunk, így az eljárás jelentősen könnyít helyzetünkön - értékelte a megállapodást Horváth László polgármester. - Az eljárás során lefolytatott egyeztetés alkalmával felsoroltuk mindazokat az indokokat, amelyek miatt kértük helyzetünk méltányos elbírálását. Itt 70 százalékos kérés hangzott el részünkről. Adóerő képességünk alapján a 40 százalékos konszolidációs sávba kerültünk, ha az állam ennél a nagyságrendnél marad, akkor 436 milliós jóváírás az eredmény, ez ellen sem emelhettünk volna kifogást. Minden százaléknyi emelkedés tízmilliós könnyítést jelentett számunkra, az 55 százalék komoly segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!