Hírek

2013.03.04. 22:02

Tavaszi virágözön várható

Muraszemenye - Valósággal berobbant a tavasz, néhány napja még hótakaró borította a tájat, most viszont virágtakarót láthatunk azokban az erdeinkben, ahol fellelhető a hóvirág és a tavaszi tőzike - mondja Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Gyuricza Ferenc

A természetvédelmi szakember szerint nem az idei esztendő a különleges, hiszen maga a hóvirág elnevezés is arra utal, hogy február végén, március elején fejeződött be a tél. Eleink tehát ahhoz szoktak hozzá, amit mi ez évben megtapasztalhattunk: a hóvirág gyakran valóban a hóból tört elő.

Lelkes András idén a Mura mentén, a Muraszemenyéhez tartozó Csernecnél talált először nagyobb mennyiségben hóvirágot. Fotó: Gyuricza Ferenc

- Nemcsak mi magyarok vagyunk leleményesek a növények elnevezésében, a hóvirág angol neve is hasonló, snowdrop-nak, hócseppnek nevezik ezt a népszerű növényt - magyarázta Lelkes András. - Maga a virág valamivel igénytelenebb, mint a tavaszi tőzike, ezért több helyen is megtalálható. Általában az első tavaszias napokon már kibújik, majd kevéssel később virágot hoz, s mire a fák lombja kiteljesedik, már a magot is megérleli, tulajdonképpen a teljes életciklusa lezajlik néhány hét alatt, utána csak vegetál.

A természetvédelmi őr azt is elmondta, ha továbbra is marad ez a napközbeni hőmérséklet, úgy erdeinkben rövid időn belül igazi virágpompára lehet számítani. A hóvirággal együtt már megjelent a tavaszi tőzike, de a csillagvirág is napokon belül várható, s nagy valószínűséggel március második felében a kockás kotuliliom szintén kibontja szirmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!