Hírek

2013.03.10. 10:13

Nagyméretű fakereszt Boa Endrétől

Kiscsehi - Boa Endre népi fafaragó iparművész már számos alkotással örvendeztette meg környezetét, barátait - szobrai a közterületek és az épületek díszei. Legutóbb Kiscsehibe, illetve Kanizsára, a patinás bankpalotába faragott egy-egy alkotást.

Horváth-Balogh Attila

Boa Endre kiscsehi munkája lényegében egy kereszt, a háborús emlékmű központi eleme. Mint mondta, Süle Béla polgármester mindenképpen szeretett volna egy nagyméretű keresztet a településre, de nem a múlt században divatos kőből faragottat, hanem fából készültet.

- Az alkotás sokfelől ismerős stílusban készült, vörösfenyő és körtefa felhasználásával, felkerült rá II. János Pál pápa arcképe és egy kis fülkébe Árpád-házi Szent Margit 40 centiméter magas szobra - mondta el Boa Endre. - Több mint egy hónapig dolgoztam rajta.

A  kiscsehi alkotás, mely vörösfenyőből és körtefából készült (Fotó: Horváth Balogh Attila)

A népi iparművész hozzátette: nem az ősszel felszentelt alkotás a legutolsó műve, hanem Széchenyi István mellszobra, amely privát megrendelésre, a nemzeti bank volt épületébe készült. Kérdésünkre Boa Endre azt is elmondta, szerencsére, a jövőben sem marad munka nélkül, márciusra kell megfaragnia Egry József festőművész mellszobrát szülőfalujába, Zalaújlakra. Szentgotthárdra, a Rába-hídi kis kápolnába Nepomuki Szent János egész alakos mását, Gosztolára pedig Bánffy Miklós, a lendvai várkapitány szintén egész alakos alkotását készíti majd el. A Letenyéért Közéleti Egyesület megrendelésére a határ menti városba, a Fáma Házába Keszei Irma népművész portréját faragja meg egy majdan helyben megrendezendő tábor keretében.

- Keszei Irma nénit volt szerencsém személyesen is ismerni, neki köszönhetem, hogy elkezdtem faragni, ezért ez a munka különösen fontos a számomra, közel áll a szívemhez - mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!