Hírek

2013.03.20. 19:14

Fórum a földről: Ángyán József az oligarchákról

Dr. Ángyán József országgyűlési képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár tartott szerdán fórumot az Art moziban.

Hajdu Péter

Az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség társadalmi vitát kezdeményezett a földtörvényről és az alaptörvény harmadik, földügyekkel kapcsolatos módosításáról, amelynek tizedik állomása volt az egerszegi. Az előadás vagy inkább országos fórumsorozat zalaegerszegi állomásán is Ángyán József volt a téma előadója.

(Fotó: Katona Tibor)

A professzor ismert a nagybirtokkal szembeni álláspontjáról, s a természetközeli gazdálkodás, azaz a kisbirtok elsőbbségéről. Továbbá arról is, hogy az állami termőföldek haszonbérlet-pályázataiban hajthatatlanul ragaszkodott a kistulajdonosok földhöz juttatásáról, és a szerinte kapcsolati előnyöket sorra leleplezte. Ezért el is távolították korábbi államtitkári posztjáról. A szerdai fórumon bevezetőként többek között elmondta, maffiahálózatok érvényesítik ma hatalmukat a politikában, a nagytőke párthovatartozás feletti érdekei szerint.

- A korrupció második szintjén vagyunk, ott, ahol már nem a hivatalok megkenése történik, hanem az érdekcsoportok beteszik az embereiket a politikába. Ezeket a maffiahálózatokat kell felszámolni... - mondta többek között. A nagytőkét vonzó célok közül az élelmiszeripart, a termőföldet és a támogatásokat jelölte meg legfontosabbaknak. Utóbbin belül az 1400 milliárdos agrárbüdzsét is, majd tételesen ismertette, hogy a három, általa legnagyobb oligarchának nevezett nagybirtokos mennyit vett ki tavaly a büdzséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!