Hírek

2013.02.10. 10:38

Több százan kóstoltak fánkot egyszerre

Paleo diétás répás, kiadós juhtúrós, könnyed rózsalekváros vagy épp erdélyi rahátos fánk - minden vendég megtalálhatta az ízlésének megfelelő édességet az V. Országos Farsangi Fánkfesztivál idei kínálatában.

Munkatársunktól

Jólesett a kupica pálinka a dermesztő februári hidegben a Park Center parkolójáig vonuló maszkásoknak, s Cser György kisbíró ékes köszöntője után rögvest birtokba vette a sokaság az ételillattól terhes épületet. Tömegre márpedig szükség volt, hiszen az idei Guinness-rekord szervezői százas nagyságrendekben gondolkodtak.

Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója, s egyben a rendezvény háziasszonya büszkén jelentette ki, hogy a kanizsai fánkparádé valóban országos jelentőségű eseménnyé nőtte ki magát, Szolnokról, Pécsről és Dunakesziről is érkeztek versenyzők a farsangi csemegék csatájára.

- Nagyszabású Gasztronómiai Turisztikai Konferencia előzte meg a szombati fánkfesztivált, amelyre idén harminchat csapat nevezett - tudtuk meg a főszervezőtől.

Mint kiderült, a hagyományos szalagos és a csörögefánk már a múlté, helyüket izgalmas íz-kombinációk vették át. A családjával nevező Pálfi Attila cukrásznövendék asztala például csinos fánk-hajócskáktól roskadozott.

- Medvehagymás burgonyafánkjainkat sajtos, sonkás és májkrémes változatban készítettük el, édességnek pedig egy tejszínes-joghurtos hengerbe csorgatott erdei gyümölcsös képviselőfánkot kínálunk - sorolta a fiatalember.

Az Erdélyi Menyecskéket képviselő Ódor Mária és Horváthné Nagy Mária inkább a tradicionálisabb ízeket részesítette előnyben, bár a kokojza, a bánkó vagy a rahát hallatán nem épp a fánk jut eszünkbe.

- Immár harminc éve, hogy áttelepültünk Erdélyből Kanizsára, de az otthoni ízeket nem felejtettük el - mondták az asszonyok. - A bánkó nálunk fánkot jelent, amit gyakran kínálunk raháttal, azaz egy zselészerű gyümölcslekvárral. Ez készülhet kokojzából, vagyis csipkebogyóból, vagy épp rózsasziromból is.

A rekordkísérlet pillanata. Kanizsán 800 ember evett egyszerre fánkot (Fotó: Szakony Attila)

Végül kiderült: nyolcszázan kóstolták egyszerre a lekváros finomságot, bekerülve ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe. Legszebb stand kategóriában az eszteregnyei Őszirózsák jeleskedtek, a legrangosabb Fesztiváldíjat pedig a kanizsai Bölcsődei Menyecskék nyerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!