Hírek

2013.02.13. 11:50

Elektronikus tankönyből tanulnak Felsőrajkon

Felsőrajk - Zala megyében egyedülálló módon elektronikus tananyagból sajátítják el az ismereteket a diákok a Suli Harmónia Alapítvány felsőrajki iskolájában.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Kósa Istvánné, az alapítvány elnöke elmondta: egy korábbi nyertes pályázat eredményeként 26 interaktív táblával, a hozzájuk tartozó számítógéppel, projektorral, továbbá 96, tanulói internethozzáférést biztosító munkaállomással rendelkeznek. Ezekre épül rá a Műszaki Könyvkiadó OK!-kiadványainak, elektronikus tankönyveinek rendszere. Az intézmény a felső tagozatban valamennyi reál tantárgy, alsóban pedig a környezetismeret és a matematika papír alapú tankönyvei mellé ajándékként biztosította a digitális verziót is a diákoknak és a pedagógusoknak. Ezek a könyvek úgynevezett háromszintűek, mert nem csak a nyomtatott anyag egészét tartalmazzák, hanem a tanulást segítő kiegészítőket is, mint például animációt, térképeket.

Fotó: Szakony Attila

- Ez azt jelenti, hogy a nevelők és a gyerekek közösen szerkeszthetik a tananyag egy részét, az egyes leckék kiegészíthetők különböző linkekkel, hivatkozásokkal, az internetről vett, vagy éppen maguk által feltöltött fényképekkel, hang- és filmfelvételekkel - mondta az alapítvány elnöke. - Ez azért nagyon szerencsés megoldás, mert a néhol bizony száraz tananyag érdekesebb lesz, például mert helyi tartalmakkal bővíthető. Gondolok itt például arra, hogy Felsőrajk környékén milyen az élővilág, mely madarak fordulnak elő a leggyakrabban, és így tovább mondta.

Kósa Istvánné hozzátette: a digitális tankönyv - melyet órán nemcsak a saját számítógépeken, hanem nyilván, a digitális táblákon is használnak a nebulók -, különösen a beteg, otthon lévő tanulóknak jelent nagy segítséget. Hiszen a tanár az iskolából is "bele tud nyúlni" a diák tankönyvébe, és akár házi feladatot is küldhet neki otthonra. Így a gyermek nem marad le az osztálytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!