Hírek

2013.02.08. 13:01

A tótszentmártoni torkos csütörtök és a pucér férfiak

Tótszentmárton - Nótaszóval, tánccal, lakomával, borral és pálinkával ünnepelték meg a torkos csütörtököt Tótszentmárton Kámán-hegyén.

Benedek Bálint

A több száz éves horvát hagyomány szerint egyetlen napon a nők férfiak nélkül mulatnak a pincékben. Ha viszont egy férfi véletlenül odatévedne, azt levetkőztetik.

A hegyhátra felérve már messziről jól hallatszott a nótaszó, a pincékből dübörgő zene jelezte, hogy jó helyen vagyunk, mi - a fotós kollégámmal - férfiak. Nem voltunk egyedül, hisz a hölgyeket is a férjek szállították autóval helyszínre.

Most már azért nem vesszük olyan véresen komolyan, mint például azt öreganyáink tették, nyugtatott meg a farsangi jelmezben daloló Kaczeus Józsefné. Akkortájt viszont, ha egy merész férfivel találkoztak, valósággal letépték róla a ruhákat és elrejtették, akinek így megszégyenülten, s főleg pucéran kellett hazabotorkálnia a februári éjszakában.

A mostani csütörtöki csillagos éjszakán is ellégé hideg volt, a pincékben viszont a jó hangulattól szinte forrt a levegő. Az egyik házban Hederics Józsefné Erzsike, s társasága fogadott bennünket.

- A tótszentmártoni, de a környékbeli asszonyok is ilyenkor szabadságot vesznek ki, ugyanis a mulatozás itt mindig másnap reggelig tart - mesélték a hölgyek. - A pince az év másik időszakában a férfiak territóriuma, egy nap nekünk nőknek is megjár. Az idők folyamán ebbe ők is belenyugodtak és elfogadták,  persze nem tehettek mást.

Az érdekes horvát farsangi hagyomány eredeti története már az idők folyamán a feledés homályába veszett. Többek szerint talán azért alakult ki, mert a férfiak hajnalig nem bírták tartani a lépést a lányokkal. Sem a táncban, sem az italban.

A színes ruhákban és parókákban horvát nótákat daloló asszonyokat döbbenten figyelték a fiatalok. A becsehelyi Vittman Bettina és testvére, Edina ugyan még nem tudják elképzelni, hogy ők is beálljanak közéjük. A lányok ettől függetlenül nagyon örülnek, hogy ez az érdekes, több száz éves múltra visszatekintő népszokás még a 21. században is ennyi embert vonz.

S méghogy nem vetkőztetnek?

A letenyei Ruczekné Vlasics Mária társaságában amint kiderült, hogy "elsőbálozók" vagyunk, egyszerre három hölgy próbálta meg lerántani rólam a nadrágot. Velem nem bírtak, de akadtak olyanok, akik önként és dalolva vállalták a vetkőztetést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!