Hírek

2013.01.15. 17:29

Vizsgaidőszak: Nem elég csak ilyenkor tanulni

Zalaegerszeg - A félév utolsó nagy megmérettetéseire készülődnek a hallgatók: hamarosan véget ér az egyetemi, főiskolai vizsgaidőszak.

Horváth A. Attila

A felsőoktatási intézmények december közepétől január harmadik, negyedik hetéig adnak lehetőséget a vizsgák befejezésére, februárban pedig kezdődik az új szemeszter. Ez a több mint egy hónap rendszerint feszített időszak a hallgatók életében, bár az általunk megkérdezett fiatalok azt mondják, nem elég csak ilyenkor tanulni. Ezúttal a PTE Egészségtudományi Kar zalaegerszegi képzési központjának hallgatóitól érdeklődtünk a vizsgákról.

A kollégiumi épületben kisebb a nyüzsgés a szokásosnál, sokan csak a vizsgák napjára érkeznek, aztán utaznak is haza, aki pedig a házban tartózkodik, többnyire a könyveket, jegyzeteket bújja. Három gyógytornász és egy egészségügyi szervező hallgató mondta el tapasztalatait.

- Szinte már szeptemberben elkezdődik a vizsgaidőszak: ha nem járnánk be az órákra, ha nem tanulnánk folyamatosan, nagyon nehéz volna teljesíteni a tárgyakat - fogalmazott a másodéves Ádám Martina, akinek csak egy vizsgája van hátra a félévben.

Összesen 18 tárgyat kellett teljesíteniük, ebből nyolc úgynevezett csúszósat (azaz sikertelen vizsga esetén "csúsztatni" kellene a félévet), nem volt könnyű tehát a feladat. Elhivatottságra mindenképpen szükség van a tanulmányokhoz.

 

Ádám Martina, Gulyás Lívia, Németh Barbara és Sógor Katalin a PTE ETK kollégiumában. Még pár nap és vége a vizsgaidőszaknak. Fotó: Pezzetta Umberto

 

A harmadéves Gulyás Lívia is úgy látja, folyamatos tanulást igényel a gyógytornász szak elvégzése, és minden tárgynak nagy tétje van.

- A mi évfolyamunkon már több a gyakorlat; engem ezek a szakmai részek ébresztettek rá arra, hogy valóban gyógytornász szeretnék lenni. Az önbecsülésünknek sem mindegy, hogy kettesre vagy ötösre sikerül egy-egy vizsga, illetve a munkában is fontos, milyen szinten szerezzük meg most az ismereteket. Ez valójában hivatás, amelyhez elkötelezettségre van szükség, ugyanakkor nagyon jó érzés, ha pozitív visszajelzést kapunk az emberektől - hangsúlyozta Lívia.

Németh Barbara elsőéves, és éppen kedden végzett a félévi vizsgákkal. Számára a jogi alapismeretek tárgy volt a legnehezebb, de ezt is sikerült teljesítenie.

- Humán beállítottságú vagyok, szívesen foglalkozom emberekkel, és már régóta tudom, hogy gyógytornász szeretnék lenni. Szeretném a maximumot kihozni a tanulmányaimból, a vizsgákhoz is így állok hozzá - válaszolta.

Sógor Katalinnak - aki egészségügyi szervezőnek tanul, és mint mondja, háttéremberként szeretne az ágazatban dolgozni - éppen az említett jogi vizsgája van még hátra.

- Izgulós vagyok, és többet is kell foglalkoznom ezzel a témával, de sokat segít, amikor együtt, hangosan tanulunk - teszi hozzá.

Végül elmondták a fiatalok: amint végeznek a félévvel, lesz idő lazulásra is. Aztán jön az újabb szorgalmi időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!