Hírek

2013.01.02. 19:02

A tavalyihoz hasonló a síszezon

Körkép - Bár Zalában még "hiánycikk" a hó, a hazai és a szomszédos országokban működő sícentrumok már fogadják a látogatókat. Milyen (lesz) az idei síszezon, hogyan változnak az igények?

Munkatársainktól

A nagykanizsai Rozgonyi-iskola tanára, Böröcz Zsolt immár 22 éve jár rendszeresen síelni a gyerekekkel és családjaikkal. Megfordultak Szlovákiában, Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában; idén március 4-én ez utóbbi országba, Gerlitzen település sípályájára látogatnak el.

A pedagógus-síoktató elárulta: a korábbi években több kanizsai általános iskolából is szerveztek túrákat, ám  mostanra ez a szám megcsappant, a Rozgonyi mellett már csak egy intézmény foglalkozik sítáborozással.

- Előfordult, hogy több, mint száz gyermekkel, szüleikkel és barátokkal mentünk - folytatta Böröcz Zsolt. - Persze a gazdasági válság hatása érződik, csökkent a létszám, de a síelés  varázsa, valamint a pihenés miatt sokan jönnek.

A sípályák rendszerint kedvezményekkel csábítják a sportág szerelmeseit. A rozgonyisok évek óta február végén vagy március elején kelnek útra, az oktató szerint ebben az időszakban  nincs olyan kemény hideg, s délutánonként kisüt a nap, ami kellemessé teszi a sporttal egybekötött kikapcsolódást.

- A szezon a tavalyihoz hasonlónak ígérkezik. 2009 óta a síelni indulók létszáma nem változik jelentősen, de sok múlik az időjáráson - összegezte tapasztalatait Kern Lajos, aki Zalaegerszegen üzemeltet sífelszerelés-kölcsönzőt. Mint mondta, most éppen átlagos az időjárás, és ami a legfontosabb: van hó Ausztriában és Szlovéniában is. Közelségük miatt ugyanis ezek a legnépszerűbb sícélpontok a zalai vendégek körében.

Sífelszerelést próbál a megyeszékhelyi diák, Ongai Tímea, a választásban Kern Lajos segít neki. A kölcsönzőt működtető szakember a tavalyihoz hasonló szezont vár, tapasztalatai szerint a forgalmat az időjárás határozza meg igazán. (Fotó: Pezzetta Umberto)

- Egyhetes vagy annál hosszabb útra kevesen indulnak, a síelők többsége inkább hosszú hétvégét választ a kikapcsolódáshoz. A hazai kölcsönzés egyébként jól működő üzletágnak számít, külföldön ugyanis sokkal drágábban lehet a felszerelésekhez hozzájutni, és a kisebb pályákon gyakran az itthoninál gyengébb minőséget kínálnak. Ráadásul az itthoni kölcsönzés ára alacsony a sítúra többi költségéhez, például a szálláshoz vagy az utazáshoz képest. Az viszont érzékelhető, hogy a síelés összköltsége miatt kevesebb család tud ilyen utakra vállalkozni - tette hozzá.

Kónya Tímea, a megyeszékhelyi Neckermann-partner utazási iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: mivel a megyéhez viszonylag közel találhatók a népszerű osztrák, szlovén és olasz síparadicsomok, ezért kevesebben foglalnak utakat irodán keresztül. A többség egyénileg szervezi meg az utazását, illetve már visszajáró vendég a sípályákon.

- Az előző szezonhoz képest valamelyest csökkent a síútfoglalások száma, de hasonló a helyzet az egzotikus utazásokkal is. November vége óta már a nyári utazásokat foglaljuk, egyebek közt egyiptomi, dubaji, kanári-szigeteki, karib-térségbeli, dominikai, és thaiföldi utakat adtunk már el, tehát meglehetősen vegyesek az igények. Ami a síutakat illeti, sokan csak egy-két napra ruccannak át a környező országok egyikébe, és már jól bevált helyszínre érkeznek - mondta az irodavezető.

A szerdai internetes hójelentések szerint Magyarországon 5 sícentrum tart nyitva, Szlovéniában 13, Ausztriában mintegy 250, Olaszországban közel 100, Szlovákiában pedig 40 pálya várja a síelőket. Nagy többségükön a hó jó minőségű.

 

Biztosítás nélkül ne induljunk el

Aki síelésre készül, ajánlott az utasbiztosítás megkötésére is gondot fordítania  hívta fel a figyelmet nemrég a Magyar Biztosítók Szövetsége. A szervezet szerint bár a kockázatok ma már széles körben ismertek, a kiutazók közül sokan mégsem kötnek utasbiztosítást. Pedig több millió forintos kórházi számla, több ezer eurós helikopteres mentés vagy drága hazaszállítás is lehet egy rosszul sikerült kirándulás vége. A Mabisz szerint fontos, hogy utasbiztosításunk tartalmazzon felelősségbiztosítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!