Hírek

2013.01.16. 20:55

A megszorítások elérték a Vöröskeresztet is

Nagykanizsa - Az élet minden területén jelentkező megszorítások elérték a Vöröskeresztet is. Például tovább csökkent a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgálathoz járó központi normatíva, ami sajnos drágulást hoz az ellátottaknak is.

Horváth-Balogh Attila

Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója érdeklődésünkre elmondta: legnagyobb ellátórendszerüket erősen érinti az elvonás, melynek keretében elsejétől évi 20 ezer forinttal csökkent az egy személy után nyújtott állami normatíva.

– Az eddigi 166 ezer forint helyett most személyenként 145 ezret kapunk – magyarázta Baracskai Józsefné. – Közel 330 ellátottunk van a megyében, s a központi intézkedés után meg kellett állapodnunk az érintett önkormányzatokkal, akiktől szerencsére kapunk támogatást a rendszer működtetéséhez. Ám még ez sem elegendő, kénytelenek vagyunk az ellátottak által fizetett térítési díjat is emelni, hogy változatlan nívón tudjunk szolgáltatni.

Tátrai Anikó szociális gondozó (jobbra) a nagykanizsai Szabó Ferencnénél. Az idős asszony egyedül él, és díjemelés ide vagy oda, továbbra is kérni fogja a jelzőrendszeres segítségnyújtás szolgáltatást. Fotó: Szakony Attila

Az igazgató hozzátette: a díjemelés 15-20 százalékos, konkrét összeget azonban nem tudott mondani, mert a pontos számításokat még csak eztán végzik el. Ráadásul a szolgáltatásért fizetendő térítési díj térségenként is más és más.

– Nem értjük az újabb normatívacsökkentés okát, annál kevésbé, mert aprófalvas szerkezete miatt Zalának különösen nagy szüksége van a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra – jelentette ki Baracskai Józsefné. – A kistelepülések tele vannak egyedül élő idős emberekkel, akiknek kell a törődés, a figyelem.

Ám mint azt megtudtuk, a Vöröskereszt zalai szervezetének tevékenységi köréből nem ez az egyetlen terület, amit utolért a spórolási hullám. A személyi segítést és szállítást egyaránt végző fogyatékkal élők támogató szolgálata esetében is központi feladategység- elvonásra került sor, azaz több millió forinttal kevesebbet kapnak a működtetéshez, miközben kiépült „klientúrával” rendelkeznek.

– Mindegyik „páciensünkről” tudjuk, hogy rászoruló, ezért aztán természetesen nem merjük nekik azt mondani, hogy a továbbiakban nem látjuk el valamelyiküket – magyarázta a zalai igazgató. – A kieső összeg előteremtése viszont komoly erőfeszítést igényel tőlünk. Várhatóan valamivel ritkábban tudunk kimenni hozzájuk, s lehetséges, hogy bizonyos esetekben valamekkora térítési díjat kell majd kérnünk itt is.

Baracskai Józsefné jelezte: egyelőre az sem „tiszta” számukra, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentésből a Vöröskereszt részesülhet-e – jelen szabályozás szerint ugyanis a közületekre a kedvezmény nem vonatkozik. Pedig a karitatív szervezet által működtetett hajléktalanszállók gázszámlája például havi több millió forintra rúg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!