Hírek

2012.12.20. 19:08

Romló fizetési morál

Lenti - A november végi adatok szerint mintegy nyolc százalékkal, azaz több mint 25 millió forinttal több bevétele keletkezett már eddig is a helyi adókból az önkormányzatnak. A képviselőtestület a szerdai ülésén hallgatott meg beszámolót a helyi adóztatásról.

Gyuricza Ferenc

Lentiben jelenleg négy jogcímen szednek helyi adót. A város az iparűzési adóból 257, az építményadóból 45, tartózkodás után fizetendő idegenforgalmi adóból 8,5, míg a lenti-hegyi ingatlanok után kivetett magánszemélyek kommunális adójából 3,2 millió forint bevételt tervezett.

November 27-i adatok szerint ezek közül három túlteljesült, mindössze az idegenforgalmi adóbevételek mutatnak jelentősebb elmaradást, ott a teljesülési szint 85 százalékos volt. Az esztendő hátralévő időszakában nagyobb összegű bevétel csupán az iparűzési adóból várható.

 

Vendégek a lenti fürdőben. Az idegenforgalmi adóbevételek elmaradtak.  Ott 85 százalék teljesült (Fotó: Katona Tibor)


A napirendi pont tárgyalásakor a kedvező adatok ellenére Deák Szilvia, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az adómorál romlik. Mindezt indokolta azzal, hogy adóhátralékok miatt eddig 72 esetben nyújtottak be hatósági átutalást, vagyis éltek az inkasszó lehetőségével, aminek eredményeként a fennálló tartozásoknak 25 százaléka került kiegyenlítésre.

Emellett további 15 esetben ugyancsak folyamatban van már a kényszerintézkedés elrendelése. A napirendi pont tárgyalásakor szóba került a gépjárműadó is, mely mint átengedett központi adónem, eddig teljesen az önkormányzatnál maradt. Ebből 61 millió forint bevételre számít a város, a teljesülés itt 96,7 százalék. Az egy évi adótételt meghaladó tartozásra hivatkozással 2012-ben 24 gépjárműnél kezdeményeztek forgalomból kivonást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!