Hírek

2012.11.22. 20:55

MSZ: Mindenki kapjon földet

Nagykanizsa - „Több sebből is vérzik az új földtörvény tervezete, különösen nem értjük, miért kell kétharmadossá tenni azt"- jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Horváth-Balogh Attila

A politikus dr. Fodor Csabával, a párt megyei elnökével közösen hívta eszmecserére a sajtó munkatársait.

– Az új koncepció kapcsán azt gondoljuk többek közt, hogy nem lehet ennyire diszkriminálni a földszerzést – mondta a szakpolitikus. –Szerezhessen mindenki földet, aki ért a megműveléséhez és élethivatásszerűen foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Ezenkívül az MSZP kezdeményezi a nagybirtok kritériumának módosítását is az állattartók védelmében, szerintünk a mostani, maximum 1200 hektáros földhasználati lehetőség nem elegendő, biztosítani kell, hogy nagyállat egységenként (például szarvasmarhánként) lehessen két hektárt pluszban bérelni. Ezzel elkerülhető, hogy az 1200 hektárt csak takarmány előállítására lehessen használni, azaz új technológiákba, mondjuk kertészeti termelésbe nem is foghatna a gazda, mert nem maradna hozzá területe.

Gőgös Zoltán és dr. Fodor Csaba diskurzusa a sajtótájékoztató előtt. Nem támogatják az új földtörvényt. Fotó: Szakony Attila

Gőgös Zoltán azt is hozzátette: véleménye szerint a minél nagyobb arányú foglalkoztatást úgy lehetne biztosítani a kisgazdaságokban is, ha 30 hektáronként egy fő alkalmazását írná elő a jogalkotó.

Ezt követően a politikus Göndör István, a Magyar Szocialista Párt letenyei szervezetének elnöke meghívására a határ menti városművelődési házában tartott fórumot szimpatizánsok és gazdák számára. Itt RadaTamás kertész például azt vetette fel: meg kellene teremteni a minél magyobb arányú öntözéses földművelés lehetőségét, ugyanis évről évre kevesebba csapadék. Gőgös Zoltán helyeselte a gondolatot, ám mint azt mondta: ez jelen állás szerint irdatlan méretű beruházás lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!