Hírek

2012.11.27. 15:08

Felújították Karmacs zsidó temetőjét

Karmacs - Eltűnt a területet beborító bozót, a földből előkerültek a homokkő síremlékek, melyeket újraállítottak. Javították a kerítést, s emlékhelyet emeltek. Karmacs felújított zsidó temetőjét kedden adták át.

Sámel József

Targuba Árpád polgármestertől megtudtuk, a temető a Sümegre vezető útelágazás közelében található, hosszú ideje elhanyagolt volt. A Zala megyei közgyűlés támogatásával azonban hét esztendeje indult egy program, mely a zsidó temetők felújítását célozta. Ennek részeként került sorra a karmacsi sírkert is - tizedikként.

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke beszédében úgy fogalmazott, akár örömünnep is lehetne a karmacsi temető avatása, ha nem árnyékolnák be a hétfői parlamenti történések. Hangsúlyozta: a jobbikos képviselő megjegyzése túllépett minden határt, s szomorú, hogy a kormány, a parlament hallgatott.

- Sajnálom nagyon, hogy a képviselők nem álltak fel, s nem hagyták el a termet - tette hozzá, megjegyezve: tiltakozásként maga is sárga csillagot visel.

Targuba Árpád polgármester a gondolatsort folytatva a békés együttélésre és a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván: aki nem ismeri a történelmet és a vallást, illetve azok kapcsolatát, az szavaival könnyen kelt gyűlöletet.

Goldschmied István, Siklósi Vilmos és Targuba Árpád a temető emlékhelyénél. Fotó: Sámel József

Karmacs történelmével kapcsolatosan megtudtuk: az első zsidó lakók az 1750-es évek elején települtek a községbe, legtöbben 1870-ben, 83-man éltek a faluban. 1941-ben 19, 1944-ben 17 izraelita lakosa volt Karmacsnak. A keszthelyi gettóban május 26-án készült névjegyzéken is ennyien szerepeltek, a Zalaegerszegre szállítottak listáján azonban már csak 14-en. Goldschmied István, a keszthelyi Zsidó Hitközség elnökének szavaiból kiderült, hogy a vészidőszakból mindössze hárman tértek vissza. Ők és leszármazottaik azonban már nem a karmacsi, hanem a keszthelyi temetőbe nyugszanak.

Siklósi Vilmos elmondta: a temető felújításában sokan segítettek, s kifejezte reményét, hogy a karbantartás is folyamatos lesz. Hozzátette: bízik abban is, hogy folytatódik a Zala megyei zsidó sírkertek felújítási folyamata, hiszen még jócskán akadnak helyek, melyeket mielőbb rendbe kell tenni.

- Nemrég pályáztunk a folytatásra, sajnos nem sikerült nyernünk - tette hozzá. - Ugyanakkor a megyei közgyűlés elnökétől ígéretet kaptunk, hogy folytathatjuk a munkát. Az ígéret pedig reményt ad.

Az ünnepség végén a résztvevők a temetőben elhelyezték az emlékezés köveit és virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!