Hírek

2012.10.02. 17:47

Többet kell fizetni a gázórán mért értéknél

Zalaegerszeg - Miért van különbség a gázszámlán a mért és a "korrigált" értékek között, és miért kell többet fizetnie a fogyasztónak annál, amit az órája mutat? - ezzel a kérdéssel fordult lapunkhoz megyeszékhelyi olvasónk.

Horváth A. Attila

Mészáros Ferenc azt sérelmezte, hogy a szolgáltató az éves gázszámla-elszámolás után a leolvasott mérőóraállásoktól eltérő mennyiségeket állapított meg. Az összesen 2427 köbméternyi mért mennyiség helyett a korrigált értékeket feltüntető oszlopban 2461 köbméter szerepel. Ez 34 köbméteres különbség, ami olvasónk szerint 3400-3500 forint pluszköltséget jelent. Az ügyfél elsősorban nem az összeg miatt háborodott fel, hanem az eljáráson: nem érti, mi indokolja a "korrigált köbméter" megállapítását, ha egyszer az óráról leolvasták a pontos fogyasztást.

A válasz meglehetősen bonyolult:

- Ügyfelünk az adott fogyasztási helyen részszámlás elszámolás alapján fizeti számláit, így az év tizenegy hónapjában azonos hőmennyiséget tartalmazó részszámlákat állítunk ki. Ezek az éves egyszeri leolvasás hónapjában a tényleges mérőállás alapján kerülnek elszámolásra - reagált a panaszra Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Mint írta, részszámlás ügyfeleknél az éves fogyasztást fogyasztási jelleggörbe szerint hónapokra bontják fel.

- Az adott hónapokhoz hozzárendelt fogyasztást gáztechnikai normál állapotra kell átszámítanunk. Ez az átszámítás a mért köbméter nyomáskorrekciós tényezővel történő szorzását jelenti. Az adott hónapokhoz a számlán mindig a havi nyomáskorrekciós átlagértéket tüntetjük fel, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat központjaitól kapott napi adatokból számolunk ki. A korrekcióra pedig azért van szükség, mert a gáz különböző tengerszint feletti magasságokban (mivel más a légnyomásérték) más módon viselkedik. Tágul vagy zsugorodik és különböző módon ég el - fejtette ki a szóvivő.

Olvasónk azt is nehezményezte, hogy az E.ON kizárólag felfelé korrigálta a havi fogyasztási értékeket, lefelé egyszer sem. A hivatalos válasz: "mivel a korrekciós tényező mindig 1 egész feletti érték, így a szorzat is magasabb lesz a szorzandónál".

A korrekció alkalmazásáról az E.ON Energiaszolgáltató Kft. 6. D.) pontja rendelkezik az alábbiak szerint:

6. DB.) :

„Az elszámolás alapja a gázmérőn leolvasott érték, amelyet az E.ON Energiaszolgáltató Kft. gáztechnikai normál m3-re számít át.”

6.DD.) :

„A gázmennyiség mérése a felhasználói rendszerbe telepített - MKEH által hitelesített - mérőberendezésen történik. Amennyiben a gázmérő a fogyasztást nem gáztechnikai normál m³- ben mutatja, úgy az E.ON Energiaszolgáltató Kft. jogosult a fogyasztást gáztechnikai normál m³- re átszámítani .

( )

Nyomáskorrekció történhet:

 a mérési helyen, hitelesített mérőeszközzel mért és regisztrált légköri nyomás mérési időszakra vonatkoztatott átlagával,

 hitelesített mérőeszközzel történő légköri nyomás mérésének hiányában átszámítással, a mérési időszakra vonatkoztatott átlagérték alkalmazásával.

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. a nyomáskorrekció alkalmazásakor az ezzel kapcsolatos MKEH állásfoglalásnak, illetve az „Ajánlás a gázfogyasztás mérés elszámolásakor a nyomáskorrekció alkalmazásához” című anyagban foglaltaknak megfelelően jár el.

A szolgáltatási területén található minden egyes település legmagasabb gázvételezési pontján geodéziai beméréssel meghatározásra kerültek a „Balti” tengerszint feletti magasságok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezeknek a magassági értékeknek ismeretében havi rendszerességgel küldi a hiteles mérőeszközzel mért, az elszámolási helyre jellemző, az elszámolási időszakra vonatkozó átlagos barometrikus nyomást mbar-ban. (A fenti összefüggésben a pb jelű tényező.) A nyomáskorrekció alkalmazásakor ehhez az értékhez kerül hozzáadásra p üzemi túlnyomás (kalibrálással, illetve műszaki eszközökkel garantált, a gázkészülékek biztonságos üzemeltetéséhez előírt minimumnyomás értékek: 25 mbar, illetve 85 mbar).

( )

Az elszámolás alapja a mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztás kivételével a gázmérőn leolvasott, m3-ben mért érték, amelyet az E.ON Energiaszolgáltató Kft. gáztechnikai normál m3-re számít át. A jogszabályok szerint a gázdíj összege a m3-ben mért és gáztechnikai normál állapotra átszámított fogyasztott - átvett - földgázmennyiségnek a mérési időszakra megállapított átlagos fűtőértékkel, és a hőmennyiségre vonatkozó díjjal való szorzása alapján állapítandó meg.”

A fentiek a 19 / 2009. (I.30) Kormányrendelet (GET VHR) 2.számú mellékletének (Egyetemes szolgáltatási szabályzat) 6. pontja alapján kerültek be az Üzletszabályzatba.

„6.3. Az elszámolás alapja a szolgáltatott gáz fűtőértéke, valamint a fogyasztásmérő berendezésen leolvasott érték, amelyet a földgázelosztó gáztechnikai normál m3-re számít át. A gáztechnikai normál m3-re átszámítás szabályait a földgázelosztó üzletszabályzatában kell meghatározni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!