Hírek

2012.10.01. 17:04

Kecses alak, büszke tartás - Gálaműsorral ünnepelt a Helikon Táncklub

Zalaegerszeg - Angol keringő, tangó, jive, rumba, csacsacsa. Hajlékony női sziluettek, elegáns férfiak. Aligha akadt, aki nem kapott kedvet vasárnap este a társastánchoz. Már azok közül, akik a Hevesi Sándor Színház nézőterét zsúfolásig megtöltötték a Helikon Táncklub 40+1-es gálaműsorán.

Arany Horváth Zsuzsa

Az est folyamán a Helikon Táncklub bemutatta csaknem teljes repertoárját. Számos új koreográfia készült, de a régiekből is válogattak. (Talán nem véletlenül választották a nevüket sem, a 'helikon' szó gyűjteményt jelent.) A klub apraja-nagyja fellépett az egyéni és formációs számokban. Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntőjében elmondta, a klub a kultúrapártoló megyeszékhelyi önkormányzat támogatását a jövőben is élvezi.

Ma már a társastánc egyfelől sportnak, másfelől kevesek különleges tudományának számít. A mai táncos alkalmakkor, sajna, nem követelmény, hogy egy úr pontosan és magabiztosan tudja vezetni hölgypartnerét. Akik otthon vannak a táncparketten, tudják, felemelő ismerni a lépéseket, követni a ritmust, érteni a zenét. Pedig jó lenne néha standardot és a latin-amerikait jól(!) táncolni: angol és bécsi keringőt, tangót, foxtrottot, slowfoxot, rumbát, szambát, csacsacsát, jive-ot, paso doblét. (Mindezek az 1920-as évek végén hódították meg Európát és Amerikát, legtöbbjük a latin világból érkezett. Volt, amelyik úgy keletkezett, hogy a kubai zenész túl gyorsan játszotta a rumbát.)

Nos, mindez, a vérforraló csípőmozgás, a romantikus süllyedő-emelkedő áramlás, a walzer-forgás, a siklás, a szemmel követhetetlen lábmozgás, a fejedelmi és kecses tartás, a bikaviadalra emlékeztető erotikus szerelmi harc, mind sajátja a helikonosoknak. Évek szorgalmas gyakorlása sűrűsödik egy-egy pillanatukba. Persze nemcsak a táncos sikerek, az így szerzett magabiztosság, barátságok, sőt, házasságok is feljegyződtek a klub történetébe.

A műsor első felében lépett fel Boncz Dániel, aki ott volt 2004-es latin Táncok Formációs Világbajnokságán. Jelenlegi táncpartnerével, Tóth Viktóriával 5 éve táncolnak a budapesti Dancestation Egyesületben. (Boncz Dániel  ötleteivel ma is gazdagítja a csapat új koreográfiáit, csiszolja a technikai tudást.)  Boncz Edina és Baján János is emlékezetes perceket szerzett vasárnap. Mindketten több mint 10 éve tagjai a táncklubnak. 2008 óta alkotnak egy párt, a Nyugat-Magyarország Területi Bajnokságon standard kategóriában elsők lettek. Itt volt a hajdani helikonos,  ma a Bozsik Yvette Társulat vendégművésze, Székely Szilveszter is. Megejtő volt a felnőtt fejjel táncot tanuló házaspár, dr. Tarcsai György és Tarcsai Bea rumbája, valamint a senior csapat produkciója.

Nem maradhatnak ki az elismerésből a kosztümök megalkotói: Horváthné Kati, Ekéné Udvari Judit, Kovács Ildikó, Handrik Szilvia és Cseke Andrea varrónők, Kiss Gáborné sminkes, Bucsics Judit, Nagyné Marianna és Ódor Petra fodrász. A zenei anyag vágását Bácskai Péter készítette.

 

1971-ben az MMIK-ban Sarlós Dezső táncpedagógus vezetésével jött létre a társastáncklub,  majd néhány évre Rimányiné Kiss Anikó szombathelyi táncpedagógus vette át, 1981-től Gallai Gáborné Ibolya alapító tag a művészeti vezető. 1995-ben jött létre a "Tánccal Egymásért és a Városért" Alapítvány, 2001-ben pedig a Helikon Táncsport Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!