Hírek

2012.09.08. 06:38

Főkapitányi elképzelések Zala megyében

Zalaegerszeg - A zalai rendőrök eddig is jól teljesítettek, de az új főkapitány a legbiztonságosabb megyévé tenné Zalát. Olyan megyévé, ahol a legeredményesebb a bűncselekmények felderítése.

Arany Gábor

A szeptember elsejétől a zalai rendőr-főkapitányi posztot betöltő dr. Fülöp Valter ezredes korábban a fővárosban szolgált. Életvédelmi ügyekben dolgozott tíz éven át, 2007-ig. Ekkor foglalta el a Hegyvidék, a XII. kerület kapitányi székét, onnan a budapesti rendőr-főkapitány helyettesévé nevezték ki 2010 júliusában. Két évet töltött itt.

Zala legyen a legbiztonságosabb megye, az ország legjobb rendőreivel

Nyolcezer beosztott, évente száztízezer bűncselekmény, hogy csak a főbb számokat említsük.

- Ez év első felében ezerhétszázzal kevesebb kiemelt bűncselekményt követtek el a fővárosban az előző esztendő hasonló időszakához képest - jellemzi egy adattal, hogy mit sikerült elérni. - Talán ez is nyomott latban, amikor nevem szóba került, nekem pedig régi, titkolt vágyam volt, hogy egyszer visszatérek Zalába. Ez most megvalósult mondta.

Nem kerülhető ki, hogy a fővárosi rendőri vezetést érintő kisebb földrengés idején köszönt le a BRFK főkapitány-helyettesi posztjáról, s ezt nehéz találgatás nélkül hagyni.

- Sokan megkérdezték, siker vagy bukás? Mindenképpen sikernek tartom és megtisztelő. Negyvenéves vagyok, húsz évet töltöttem Budapesten, de hogy mennyire vagyok zalai, azt mutatja, hogy állandó lakhelyem mindig Pacsa maradt. Szüleim itt élnek, rendszeresen jártam haza. Azt a feltételezést pedig visszautasítom, hogy a korrupciós ügyekhez köze lenne a váltásnak, mert ha lenne, akkor nemhogy megyei főkapitány, de rendőr sem lehetnék. A felkérést egyébként már hónapokkal korábban kaptam, és én örültem, hogy itthon folytathatom a munkámat. Önálló feladatot látok el, tele vagyok tervekkel, elképzelésekkel. Zala kulturált, biztonságos megye, én meg azt akarom, hogy a legbiztonságosabb legyen. Ezért kértem a kollégáimtól, hogy az legyen a célkitűzésünk: a zalai rendőr a legjobb. Ha ennek érdekében mindent megteszünk, de rajtunk kívül álló okból mégsem érjük el, akkor is elégedett leszek, azt azonban nem tudom elfogadni, hogy a középmezőnyt célozzuk meg indokolta.

Nos, Zalában nem dominálnak az erőszakos bűncselekmények, szándékos emberölésből például két év alatt három esett, a statisztika évente összesen 11 ezer bűncselekményről tudósít, ennek kétharmada vagyon elleni.

- A betörések alacsony felderítési mutatóin javítani kell szögezte le. Ez egyébként mindenhol probléma az országban, erre panaszkodnak legtöbbet az emberek s arra, hogy a rendőröktől csak annyit hallanak: van-e biztosításuk, mert a tettes úgysem lesz meg. Ezt a rendőri magatartást nem tudom elfogadni. Nekünk tehát nemcsak a statisztikának kell megfelelni, a polgároknak is érezniük kell majd, hogy többet teszünk a korábbinál. Ennek érdekében felmérjük, hogy milyen hatékonysággal dolgoznak a kapitányságokon, és ahol kevesebb a feladat, akkor onnan létszámot is átcsoportosítunk. Ahol több a bűncselekmény, ott több rendőr is kell, Zalaegerszegen például várható emiatt bővítés vetítette előre. Szeretném kicsit felrázni az állományt, én korábban a sok feladat miatt hozzászoktam a gyors, pörgős tempóhoz, ehhez fel kell zárkózni mindenkinek tette hozzá.

Az új főkapitány ígéri, a törvénytisztelő állampolgárokkal udvariasak, a többiekkel viszont határozottak és kemények lesznek, s külön nyomatékosította, nem fordulhat elő, hogy rendőrre bárki kezet emeljen következmény nélkül.

Az utak vándorainak jó hír, hogy dr. Fülöp Valter nem kedveli a lesből traffipaxozást. - Nem vagyok híve a bokor mögé bújó rendőrnek, aki a kint felejtett korlátozó táblánál mér. Ezzel csak a rendőrséggel szembeni ellenszenvet lehet növelni, de a veszélyes helyeken ez után is találkozhatnak sebességméréssel ígérte.

S ha már a közlekedés került szóba...

- Mobil főkapitánynak tartom magamat, ezért a megyében bármelyik rendőri egységnél, bármikor számíthatnak rá, hogy bejelentés nélkül betoppanok - árult el egyet a vezetői módszereiből. A mobilitás egyébként is jellemzője; ahogy fogalmaz, rendszeres sport, leginkább foci nélkül nem tud élni. Régóta igazolt játékosként rúgja a bőrt, augusztus vége óta a Pacsa labdarúgócsapatát erősíti, a legutóbbi, Alibánfa elleni 6:1-es győzelmüket büszkén említi. No és a még a fővárosban tanuló lányai miatt se nagyon pihenhet, ezért a rendszeres budapesti utakból se lesz kevesebb az eddiginél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!