Hírek

2012.09.27. 22:28

A szabad pálinkafőzés két éve

Pórszombat – Nem torzítja a kereskedelmi forgalmat a szabad pálinkafőzés – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár csütörtökön, a törvény bevezetésének második évfordulóján tartott rendezvényen, Kovács Gyula erdész Medeshegyen található birtokán.

Gyuricza Ferenc

A helyszín szimbolikus, hisz´ két éve ugyanitt jelentették be a jogszabályi változást, ami a csütörtöki rendezvényen felszólaló kormánytisztviselő szerint egyben a vidék életérzésének megőrzéséhez is hozzájárult. V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy nem igazolódtak a félelmek, melyek mérgezéseket, felrobbant pálinkafőzdéket vizionáltak, a kínálat viszont kiváló házi pálinkákkal gyarapodott.

– Ha azt szeretnénk, hogy a nemzet itala legyen a pálinka, akkor nem történhet meg, hogy abból valamely réteg kimarad – fogalmazott az államtitkár. – A kereskedelmi főzdék az általuk kialakított minőséggel képesek voltak az úri szalonokba eljuttatni a pálinkát, a bérfőzdék azt biztosították, hogy az ital mindenkié legyen, a harmadik elem, az otthon főzés viszont a gyökereket jelenti.

Németh Zsolt beszélt azokról az intézkedésekről is, amelyek ugyancsak a gazdálkodók helyzetének könnyítését szolgálták. Rendeletmódosítás tette lehetővé az őshonos magyar gyümölcsfajták szaporítását és árusítását, a termelői piacok által élénkült a házilag előállított áruk kereskedelme, s már arra is készül jogszabály, hogy e helyeken a kézműves termékek árusítása is lehetővé váljon. Az államtitkár kérdésünkre elmondta: az Európai Unióban a következő programozási időszakban a klímavédelem, illetve a társadalmi kirekesztés és a szegénység elleni küzdelem lesz a prioritás, s míg ez a kontinens nyugati felén inkább az urbánus részeket érinti, addig Magyarországon a helyi gazdaságok megerősítése révén a vidék számára nyújthat újabb lehetőségeket.


A találkozón az őshonos magyar gyümölcsfák megmentésére indított Tündérkert mozgalomról is szó esett. Az ötletgazda, Kovács Gyula elmondta: az elmúlt két évben 30 ilyen ültetvény létesült a Kárpát- medencében. Idén Szarvas József színész kezdeményezésére a Vas megyei Viszákon rendezték meg a Tündérkertek találkozóját, jövőre pedig Nova fogadja a programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!