Hírek

2012.07.11. 10:34

Parókát ''viselt'' az őzbak (fotókkal)

Csapi - Különleges, úgynevezett parókás agancsú őzbakot lőtt kedd hajnalban Fülöp István vadász.

Horváth-Balogh Attila

A férfi Csapi-Újhegy irányába indult vadászni, ekkor találkozott a ritka fejdíszt viselő állattal, melyet eddig még nem láttak a környéken. Távcsövén keresztül ámulva konstatálta, hogy egy úgynevezett parókás bakkal hozta össze jó sorsa, melyet hosszas lopakodás, cserkelés után sikerült egy jól irányzott lövéssel elejteni.

Perjési Tamás, a társaság fővadásza elmondta: a parókához hasonlító képződmény tulajdonképpen az agancs burjánzása, mely az évek alatt formátlan, erősen barázdált tömeggé növekszik - ennek oka a herék sérülése, vagy azok sorvadását okozó betegség miatt bekövetkező hormonprobléma. Az állat ennek következtében nem veti le évről-évre a trófeáját, hanem élete végéig hordja. Az érzékeny és fájdalmas csonttömeg előbb-utóbb az állat szemére nő és a vakságát, vagy - mivel védekezni nem tud vele - pusztulását okozza, úgyhogy a kilövés biztosan megváltás volt a számára.

Perjési Tamás hozzátette: a parókás őzbak igazi különlegességnek számít, ritka és egyedi, ezért nagy értéket jelent a vadász számára. A Kisbalaton Vadásztársaságnál egyébként évente 40 darab őzbakot ejtenek el. Idén eddig a legnagyobb agancs 475 grammos volt, mely a trófeabírálaton bronzérmet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!