Hírek

2012.07.01. 03:11

Bertók Ferenc öszvérei a világot jelentő "deszkákon" is feltűntek

Galambok - Hollywood-i sztárok legelnek Galambok határában. Nem túlzás, Guszti, Töki, Szotyi és Mogyi névre hallgató öszvérek ugyanis Donald Sutherland valamint Anthony Hopkins színészekkel két mozifilmben is szerepeltek. Az állatok tulajdonosa, Bertók Ferenc egy westernben látta a ló és a szamár keresztezéséből született teremtményeket, melyek kedvező géneket örökölve hűséges társai lehetnek az embereknek. A galamboki férfi színes egyéniség, hiszen nem mellesleg szamártenyésztéssel is foglalkozik.

Benedek Bálint

- A nagyapám marhakereskedő volt, és bár a szüleim nem foglalkoztak hivatásszerűen állattartással, gyermekkoromban mindig egy rakás kutya, lovak és más házi kedvenc bóklászott az udvaron - mesélte a 41 éves Bertók Ferenc. - Például nagy haverom, a szamár, vagyis, ahogy mi hívtuk: Rudi, a sztárügyvéd. Végtelenül okos volt, a haverokkal együtt bandáztuk, sőt be lehetett fogni fogatba, de a nyergelés ellen sem emelt kifogást soha. Akkor már éreztem, hogy ugyan lehet élni szamár nélkül, csak nem érdemes.

Ferenccel fiatalkorában előfordult, hogy az összes zsebpénzét képes volt a lovakra költeni. Persze az édesapja óva intette ettől a megoldástól, ugyanis ha az embernek kettőnél több lova van, akkor lemondhat a pirosbetűs ünnepekről. De az akkor 15 éves fiút ez nem érdekelte, szorgalmas csutakolta a lovakat, s szinte megtanult az ápolásukról mindent. Persze az atyai intelem is bejött: karácsonykor és húsvétkor ellettek az állatok.

- Mindenkinek, akinek az életben van valami célja, az "fejlövéssel" születik - vallja Bertók Ferenc. Bár azt gyorsan leszögezte: elképzelhető, hogy neki eggyel több jutott.

A kanizsai Batthyány-gimnáziumban tett érettségit követően Bertók Ferenc a kaposvári egyetemre került, ahol az állattenyésztési karon szerzett diplomát, majd később lótenyésztő oklevelet is kapott. Ekkor ismerte meg a feleségét, akitől három gyermeke született: Dániel 17, Sára 14, Izsák pedig 3 éves. A családi békét az új állatok érkezése soha nem borította fel, a férfi élete párja rendszerint csak annyit mondott: "hát te tudod drágám".

Utóbbi megállapítás először az első öszvérvásárlás után hangzott el. Bertók Ferenc évekkel korábban egy western filmben pillantotta meg ezeket az érdekes állatokat, melyek fáradhatatlanul húzták a kettes fogatot. Kalandos körülmények között jutott az első öszvérhez, hisz az egyik helyen két lóval együtt levágásra vártak. A galamboki férfi viszont nem teketóriázott sokat, megmentette az életüket.

- A ló és a szamár keresztezéséből, általában mesterségesen született öszvér "elnyűhetetlen konstrukció" - folytatta Ferenc.  - Egy riportfilmben láttam, hogy például Amerikában a Grand Canyonban ilyen állatokkal szállítják a turistákat a meredek sziklákra, s ezeknek a hibrideknek ez meg sem kottyan.

Az öszvérekben, abban az esetben, ha jó génállományt örökölnek, akkor a szamár és a ló pozitív tulajdonságai jelennek meg. A szamár főbb jellemvonásai, hogy kitartó, nyugodt és a szélsőséges körülményeket is elviseli. Ezzel szemben a ló temperamentumos, lendületes és nem utolsósorban esztétikai élményt nyújt.

- E kettőnek a keresztezésből egy elég zömök testű, viszonylag nagy fülű, alapvetően barátságos öszvér születik, mely kitűnően veszi a dimbes-dombos zalai vidék akadályait, a vízmosásokon, a meredek kapatókon is gond nélkül átmegy - sorolta az előnyöket Ferenc. - Így kalandozni szórakoztató mulatság, s ami a legfontosabb, a városi bentondzsungelben nevelkedett gyerekek is rajonganak értük.

A gyermekkori jóbarát, a fent említett Rudi szamár hatására a galamboki állattenyésztő kinézett magának két tökéletes példányt, nevezetesen Apukát és Ferikét. Az üzletnek egyetlen szépséghibája az volt, hogy a gazdájuk, Marika néni nem akarta eladni őket. Bertók Ferenc nem tágított, hosszas alkudozást követően egy nap arra ébredt, eladja az állatokat. A galamboki szakembernek ugyan órákba telt, míg egyáltalán megmozdította az állatokat, de végül felterelte az utánfutóra őket. Azóta Apuka és Ferike egy lovas világkupán is szerepelt, most a "nyugdíjas" éveiket töltik.

Még ennél is nagyobb karriert futottak be a galamboki öszvérek. Mivel Bertók Ferenc egyik kaposszerdahelyi jóbarátjával, Ernst Mihállyal közösen 2002-ben megalapította a mostanra 75 tagot számláló Magyar Szamártenyésztők Egyesületét, az országban is híre ment annak a bizonyos "fejlövéses" fickónak.

- Budapestről egy állatkoordinátor hívott fel, hogy egy filmforgatáshoz három erős, dolgozó öszvérre lenne szüksége - folytatta Ferenc. - Másnap a szakemberek a helyszínen voltak, újabb egy nap múlva Töki, Szotyi és Mogyi málhákkal a hátukon "felvételiztek" a hátsó kertben. 2009-ben Donald Sutherland főszereplésével a Pilisben forgattuk A kilencedik légió sasmadara című mozit, ahol az öszvérek kőmalomban dolgoztak és málhát hordtak, s szó szerint  felépítettek egy középkori földvárat. Természetesen végig ott voltam velük, bár a főszereplővel nem volt közös jelenetünk, mi a mozivásznon azonnal kiszúrtuk őket.

Alig telt el egy év, s a megbízható öszvéreiről ismert galamboki tenyésztőt a veresegyházi "farkasembernek" becézett Horkai Zoltán kereste fel. A farkasok és medvék között élő Horkai elmondta, hogy az Oscar-díjas Anthony Hopkins főszereplésével a fővárosban forgatják a Rítus című pszichothrillert, melyhez külön kérésre fekete öszvért keresnek. Bertók Ferenc Gusztit választotta a feladatra, akinek a filmben minden emberi segítség nélkül egy bizonyos külső jelre kettőt előre kellett lépnie és balra néznie, majd visszafordítania a fejét. Mindezt éjszaka, félelmetes téli, műhóval megspékelt díszletek között, de nem volt gond, s a színészek, rendező és a producer szerint okosan dolgozott az állat.

A galamboki Charles Bronson tényleg nem mindennapi fickó. A férfi szerint a mai gyerekek többségének fogalma sincs arról, milyen egy szamár, hogy néz ki a ló, az öszvérről pedig még csak nem is hallottak. Az már jó kiindulási pont lehet, ha valamelyik lurkó ismeri a Micimackó című meséből a Füles figuráját. A bánatos, szürke mesehős után megismerni az igazi jámbor szamarat valódi felüdülés. Persze az lenne a legjobb, ha a fiatalok - főleg vidéken - közelebb éreznék magukhoz a természetet, megismernék legalább a háziállatokat és tisztában lennének azok viselkedési szokásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!