Hírek

2012.06.19. 13:18

Ombudsmani vizsgálat a háziorvosi finanszírozásról

Zalaegerszeg - Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) április végén beadvánnyal fordult dr. Szabó Máté ombudsmanhoz, mivel meglátásuk szerint a háziorvosi finanszírozás árképzése az Alaptörvénybe ütközik.

Magyar Hajnalka

- A háziorvosok közfeladatot ellátó vállalkozásban dolgoznak, ám az általuk nyújtott szolgáltatás OEP általi díjazása sem a piaci, sem a hatósági árképzés logikáját nem követi - avat a részletekbe dr. Selmeczi Kamill, a szövetség elnöke. - Ez a helyzet sérti az uniós jogot, a hazai jogszabályokat és az Alaptörvényt egyaránt. A költségvetésből származó forrásoknál hatósági árat kellene érvényesíteni, vagyis a tényleges költségek, az infláció és a tisztes nyereség bekalkulálásával kellene megállapítani a finanszírozást. Ehelyett az OEP a háziorvosok helyzetét kihasználva feltűnően aránytalan, "uzsorás szerződést" köt velünk. Emiatt fordultunk az ombudsmanhoz.

Szabó Máté válaszában kifejtette, a jelzett probléma kétségtelenül jelentős, azonban megítélése szerint alkotmánybírósági indítvány keretében nem kezelhető.

- Ennek oka, hogy mivel a kormány mindent az államadósság csökkentésének rendel alá, az új Alaptörvény szerint a költségvetéssel összefüggő kérdésekben az Alkotmánybíróságnak sincs döntési jogosítványa - fejti dr. Selmeczi Kamill. - Ám mivel az ombudsman is úgy értékelte, hogy a kialakult helyzet jogszabály- és törvénysértő, így saját hatáskörében vizsgálatot indított.

Hozzáteszi még, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata ugyancsak felmutatta, hogy a háziorvosok finanszírozásában nincs kapcsolat a tényleges költségek és a szolgáltatásért kapott díjazás között, ami jogilag aggályos. A jelen helyzet arra szorítja a háziorvosokat, hogy vagy saját erőforrásaik terhére vállalják át a praxis működtetési költségeinek egy részét, vagy hagyjanak fel az alapellátással.

Mindeközben a szaktárcával is tárgyalásokat folytat a szövetség. Az elmúlt időszak a problématérkép felvázolásával telt, amelyben sürgősségi sorrendbe állították a felmerülő gondokat, a lehetséges megoldásokkal karöltve. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

- Célunk, hogy a háziorvosi finanszírozás a ciklus végéig elérje legalább a jelenlegi mérték dupláját - fogalmazza meg dr. Selmeczi Kamill.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!