Hírek

2012.06.24. 17:08

FOTÓK: Szent Iván-éj Zala megyében

Zala megye - Sok településen megünnepelték szombaton és vasárnap Szent Iván napját, illetve éjszakáját. A nyári napforduló kitüntetett szerepet kap az egész világon, a mi hagyományainkban is.

MTI/AP

Ezekből elsősorban az esti, éjszakai tűzugrásokkal elevenítették fel a fiatalok. Estére fellobbantak a lángok. Zalaegerszegen az Apáczai ÁMK is megrendezte szombaton a Szent Iván-éji programját. Játszóházba hívták a kisebbeket, majd lovaglásra, és számos vetélkedőre, játékra nyílt lehetôség. Idén is megtartották a Szent Iván királya versenyt, amelynek nevezői szellemi kvízben, ügyességi versenyekben mérték össze tudásukat.

– A vetélkedőn újítottunk, idén elsősorban a borral kapcsolatos, a borvidékekről, a borfajtákról szóló kérdéseket kaptak a jelentkezők, és újdonságként meghirdettük a szerelmes dalok versenyét is – mondta Kelemen Gyula főszervező.

Az est királya végül a döntő erőpróba után (kinyújtott kézzel ő tudott tovább tartani egy széket) a Vasvárról érkezett Németh Imre lett, aki egy üveg finom borral ünnepelhetett.

Ekkor már lobogott a máglya, s először csak a gyerekek próbálgattak átlendülni a lángokon, aztán a felnőttek is kedvet kaptak.

– Azért ugrottuk át kézen fogva a tüzet, hogy sokáig szeressük egymást – mondta Kovács Virág. Udvarlója, Gál Viktor is helyeselt, aki – mint elmondta – csak ezért jött el Komlóról. S nemcsak a tizenéves párok, házastársak is átugrották a tüzet, a hosszú boldogság kívánságával.

Zalalövőn a művelődési ház melletti szabadtéri színpad volt a helyszíne a szombat esti programoknak, melyeket a négy éve létrejött kapcsolat, a 24 város szövetsége égisze alatt rendeztek. Több városból, Kőszegről, Körmendről, szlovén és osztrák településekről is érkeztek vendégek, fellépők. A programokat most először színes fáklyás felvonulással vezették be, a menet élén dobosokkal, hastáncos lányokkal. A négyórás műsor végén a helyi néptánccsoport elevenítette fel a régi szokást, tűzugrásra hívta a nézőket.

Zalaszentivánon főleg a sportpályán és környékén zajlottak az ünnepi események. A délelőtti mise után megáldották a felújított sportöltözőt, délután pedig civil szervezetek találkozójára került sor. A helyi, a gellénházi és a besenyői népdalkörök a Szent Iván-napi hagyományokat felelevenítve gyújtottak örömtüzet.


Pályázatokból újult öltöző

Két ütemben pályázott Zalaszentiván a sportöltöző felújítására. Tavaly a Belügyminisztérium egyik kiírásán nyertek 18 millió forintot az épület belső felújítására, amihez később az MVH-nál megpályázott 7,3 millió forint társult, az épület külső renoválásához. A munkákat idén tavasszal egyben végezték el, s összesen mintegy 31 millió forint értékű beruházással újították fel az épületet, amelyben a vizes blokkoktól a fűtési rendszerig mindent újra, korszerűbbre cseréltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!