Hírek

2012.06.05. 18:44

Finiséhez érkezett a zalaegerszegi Nagytemplom felújítása

Zalaegerszeg - Megkezdődött a Mária Magdolna plébániatemplom Szent Kereszt oldalkápolnájának restaurálása, s ezzel a műemlék épület 11 éve tartó teljes belső felújításának utolsó szakasza.

Horváth A. Attila

Johann Ignaz Cimbal 18. századi bécsi festőművész egyik legkiválóbb alkotása, a Szent Kereszt című freskó helyreállításával folytatódik a munka a megyeszékhelyi Nagytemplomban, amelynek belső felújításán 2001 óta dolgoznak a szakemberek Stróber László esperes-plébános irányításával. A freskók sérüléseit ezúttal is avatott kezek korrigálják: Gyöpös Miklós és Szűcs Gergely restaurátor már dolgozik a felállványozott területen, s a tervek szerint az év hátralévő részében le is foglalja őket az aprólékos munka.

- 1977-ben restaurálták utoljára a freskót, és bár jó volt a kivitelezés, mára eljárt felette az idő. A tető korábbi beázásai miatt sok helyen sérült a festmény, lepotyogtak belőle darabok, ráadásul a javítások is elszíneződtek 35 év alatt. Ezért most az egész felületet meg kell tisztítanunk, a sérült részeket kijavítjuk, az elszíneződött sávokat retusáljuk - mondta el a Zalai Hírlapnak Gyöpös Miklós restaurátor.

Az oldalkápolna fő freskója a keresztre feszített Jézust és a kereszt alatt Máriát, valamint Keresztelő Szent Jánost ábrázolja, a boltozaton Veronika kendője, a két oldalsó festményen pedig Péter, Pál, illetve András apostol látható. Mihelyt megszépül a felület, már valóban csak kisebb beavatkozásokra lesz szükség a templom teljes felújításához. Két jelentős munkafolyamat is lezárult ugyanis a közelmúltban: húsvét előtt elkészült a helyreállított és újraaranyozott főoltár (Szalay György magyarpolányi restaurátor végezte a munkát), továbbá üzembe helyezték a hívek által régóta várt padfűtést, amelynek intenzitását a sekrestyéből lehet szabályozni.

- A kisebb faoltárok és a szószék felújítása van még hátra, valamint az oldalsó kápolnákban a lábazatot állítjuk helyre, a tervek szerint jövőre. Új szembemiséző oltár is készül, szolid kivitelben, hogy ne takarja el a restaurált főoltárt. Folyamatban van tehát a liturgikus tér átalakítása is - mondta el végül Stróber László esperes-plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!