Hírek

2012.05.03. 17:15

Szent Flórián példáján: tűzoltó-napi megemlékezés (képgalériával)

Szent Flórián napja hagyományosan a tűzoltók ünnepe. Ez alkalomból csütörtökön a zalaegerszegi Mindszenty téren tartották meg a megyei tűzoltónapi megemlékezést és koszorúzást.

Hajdu Péter

Az ünnep misével kezdődött, majd a templomból a Mindszenty térre vonultak a megye több részéből érkezett aktív és nyugállományú tűzoltók, a katasztrófavédelmi igazgatóság és kirendeltség munkatársai. A téren, Szent Flórián szobra előtt Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott ünnepi beszédet.


A parancsnok emlékeztetett az ünnep jelentőségére, amely a megállás, pillanatnyi pihenés mellett az egyes szakmák, hivatások összetartozását erősítette. Így volt ez már a középkori céhek idejében is. A tűzoltó hivatás sajátos jellegéről szólva elmondta, lényege a bajbajutottak mentése, és az egymásrautaltság, ami fokozottan erősíti az összetartozás érzését.

A tűzoltók védőszentjére emlékezve elmondta, Szent Flórián Diocletianus császár katonája volt, katonaruhában és kezében égő házat tartva ábrázolták, akit hivatástudata, bajtársiassága és a hozzá kapcsolódó legendák tettek a tűzoltók jelképévé. A mai kor embere számára példamutató magatartást, bajtársi sorsközösség vállalást, hősiességet, és ha kell, önfeláldozást jelent a példája. Wéber Antal e tulajdonságokat a tűzoltók hivatásának elengedhetetlen feltételeként sorolta.

Szólt a szakmai képzettség fontosságáról, s a gyakran életveszélyes munkájukról. Végül tiszthelyetteseket léptetett elő, majd megkoszorúzták védőszentjük szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!