Hírek

2012.05.29. 10:40

Pünkösd - Vidám rendezvények megyeszerte az ünnepi, hosszú hétvégén (fotók)

Rédics, Zalaegerszeg - Pünkösdi vidám rendezvényből sincs két egyforma: a megyeszékhelyen a hagyományokra, Rédicsen a szórakoztatásra helyezték inkább a hangsúlyt ezúttal.

Gyuricza Ferenc

Ostorcsattogtatással űzték el az esőt hétfőnna megyeszékhelyi Kézművesek Házánál rendezett horvát-magyar családi pünkösdi fesztiválon. Eredményesen, hisz´ csak egy rövid frissítő zápor jelezte: a májusvég is szeszélyes.

A Gébárti-tó festői környezetében hangulatos kézműves udvar fogadta a látogatót. Magyar és horvát mesterek – többek közt fazekasok, fafaragók, hímzők és csipkeverők – kínálták portékáikat, s gasztronómiai termékek is sorjáztak az asztalokon. A színpadon pedig népzenészek, néptáncos és hagyományőrző csoportok váltották egymást egész nap.

– A kézműves programot és a szakmabemutatókat a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, valamint csáktornyai és kaproncai kézművesek biztosítják – mondta Skrabut Éva, a ZMNE elnöke. – A magyar– horvát uniós program célja a hagyományőrzés mellett, hogy a családok együtt ünnepeljék a pünkösdöt.

Ennek jegyében a királyválasztáson sem „szólisták”, hanem famíliák versengtek.

– Két elméleti és három ügyességi erőpróba várt a 24 nevezőre – foglalta össze a délelőtt történéseit Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza vezetője, a koronázási szertartás elôtt. S a szervezők ennek is megadták a módját, hiszen amikor a verseny győztese, a zalaegerszegi Tamás Réka és családja elfoglalta a trónt, két horvát fegyveres hagyományőrző fogta közre Gébárt alkalmi uralkodóit.

– Izgalmas volt a verseny, élveztük a feladatokat, így jövőre mindenképp megpróbálkozunk a címvédéssel – jegyezte meg mosolyogva a nyertes családfő, Horváth Tamás.

A megye legszélén, Rédicsen a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ezúttal is háromnapos pünkösdi programot szerveztek, amely hétfőn csúcsosodott ki igazán.

Ezen a napon borfesztivál és kulturális programok, továbbá látványos bemutatók várták az érdeklődőket, s ekkor rendezték meg a hagyományos főzőversenyt is, amelyen összesen tizennégy csapat próbálkozott babgulyás készítésével. Ez végül a lenti Felső Norbert által vezetett együttesnek sikerült most a legjobban, a második helyen az ugyancsak lenti Kertbarát Kör Egyesület végzett.

– A korábbi hagyományőrző rendezvényeinkkel, a faluviadallal és a pünkösdi királyválasztással sajnos fel kellett hagynunk, hiszen egyre kisebb volt irántuk az érdeklődés – magyarázta Stokker Sándor, a község polgármestere. – Helyettük idén inkább a szórakoztató jelleget próbáljuk erősíteni, úgy tűnik, sikerrel, hiszen a rengeteg az érdeklődő, nemcsak helyből, hanem a környező településekről, így Lentiből is.

Az időjárás ugyancsak a rendezvény mellé állt, csak a hétfő esti utolsó műsorszám, az egykori X-Faktor versenyző, Janicsák Veca vendégszereplése alatt kezdett el cseperegni az eső, ám miután ezt amúgy is a felállított rendezvénysátorba tervezték, csak azok áztak meg, akik – az érdeklődők valóban magas száma miatt – kiszorultak a ponyva alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!