Hírek

2012.04.29. 07:33

Öko-jövő: felértékelődnek a kistelepülések

Ökológiai szempontból hogyan látja a XXI. századi kistelepülések jelenét és jövőjét? - kérdeztük Kocsis Anikótól, a dötki Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért vezetőjétől.

Gyuricza Ferenc

- A harmadik évezred eddigi történései minden gondolkodó ember számára tökéletesen bebizonyították azt, hogy eddigi társadalmi és gazdasági berendezkedésünk, fogyasztásunk és életformánk súlyoson elszakadt a valós életszükségleteinktől, azaz teljes mértékben fenntarthatatlan - kezdte válaszát Kocsis Anikó. - A környezeti erőforrásokat túlfogyasztjuk, gazdasági szempontból finanszírozhatatlanná válnak igényeink, s közben egyre tágul a szakadék szegények és gazdagok közt, ráadásul a szegények tömege egyre nő. Az ipari forradalom kora óta tartó folyamat tehát totális zsákutcába vezet.

Megérett az idő a változásra, ezt támasztja alá a közelmúltban bekövetkezett gazdasági válság, aminek a közgazdászok által tett jelentéssekkel ellentétben Kocsis Anikó véleménye szerint nincs, s nem is lesz vége. Mindezt azzal támasztja alá, hogy a válság gyökereit a környezeti erőforrások túlfogyasztása adja.

- Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy egy európai emberre húsz év múlva körülbelül egyharmadnyi környezeti erőforrás jut, mint jelenleg. A XXI. században ezért felértékelődnek a kistelepülések, hiszen energia-, víz- és élelmiszer-ellátásukat sokkal ökologikusabban meg lehet oldani. A látszólagos előny a nagyvárosok esetében éppen a kiszolgáltatott helyzetük miatt súlyos hátrányba fordulhat, hacsak nem alakul át a jelenlegi társadalmi-gazdasági berendezkedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!