Hírek

2012.04.04. 05:32

86-os főút: jogerősek a zalalövői elkerülő engedélyei

Folyik az elkerülő út építésének előkészítése Zalalövőn. Az állami területek megszerzésén már dolgozik a beruházó, a NIF Zrt., hangzott el a közmeghallgatáson.

Szabó Judit

A város költségvetési helyzetének bemutatásán túl az elkerülő út építése volt a fő témája a hétfő esti közmeghallgatásnak. Sopár Márton projektmenedzser, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársa levélben adott tájékoztatást a beruházás állásáról. Amint közölte, jogerőre emelkedtek a fejlesztés decemberben kiadott út- és hídépítési engedélyei, s részben megtörtént, részben folyamatban van az építkezéshez szükséges mezőgazdasági és erdő-területek művelésből való kivonása. Elkezdődött az állami területek megszerzése is, a magánterületek megszerzése viszont még hátravan a területszerző ügyvéd kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt. Ezek az ügyletek májusban indulhatnak.

Ami a 11 milliárd forintos uniós projekt finanszírozását illeti, eddig a tervezésre, az engedélyeztetésre, a területszerzésre és a megelőző régészeti feltárásra kötötték meg a támogatási szerződést, a kivitelezésre vonatkozó támogatási szerződés előkészítés alatt áll. A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzés legkorábban év végére várható, az építkezés pedig 2013 áprilisa és 2014 novembere között folyik majd a tervek szerint.

A elkerülő kialakításának célja a 86-os főút nagy kamionforgalmának csökkentése. A beruházás Irsapusztánál indul a jelenlegi 86-os közel 2,5 kilométeres szakaszának 11,5 tonnás megerősítésével, majd 10,5 kilométeres új nyomvonal épül. A kétszer egy sávos elkerülő úton nem lesz szintbeli vasúti kereszteződés: a Zala folyót és a Zalaegerszeg -Hodos nemzetközi vasútvonalat egy 600 méteres felüljáró íveli át, s épül egy 180 méteres híd a Zalalövő-Körmend vasútvonal és a zalapatakai patak felett. Az útszakasz elkészülte után a régi 86-os városi kezelésbe kerül, de előtte felújítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!