Hírek

2012.03.16. 17:20

Akár több százezer forintba is ''kerülhet'' egy kijárat

Nincs mérlegelési lehetőség, de azért egy cserép virágért nem szabunk ki több tízezer forintos bírságot, mert nem ez, hanem a megelőzés a cél - fogalmazott Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

Horányi Árpád

- Ez év elejétől megváltoztak a tűzvédelemről szóló előírások: kormányrendelettel egységes rendszerbe foglalták a jogszabályokat - tudtuk meg Szabó István tűzoltó őrnagytól. - Fontos változás a tételek emelése, illetve annak egyértelműsítése, hogy nincs mérlegelési lehetőség, a bírságot ki kell szabni. Több szabálytalanság esetén többszöröződik a bírság  legfeljebb 10 millió forintig. Ennek megfizetése még nem mentesít a büntetőjogi és a polgári jogi felelősség, valamint a bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.


A szóvivő felhívta a figyelmet: a jogszabályok rendelkeznek az építéskor és a használat során betartandó követelményekről is. Ezek lényege: olyan megoldásokat, anyagokat kell alkalmazni, hogy tűz bekövetkeztekor a bent tartózkodók biztonságosan el tudják hagyni az épületet. Ennek a használat során is meg kell felelni. Ebben a lépcsőházaknak és a közlekedőnek kiemelt szerep jut. Tűz esetén ezek a helyiségek megtelhetnek füsttel, mérgező gázokkal, ilyenkor még a helyet jól ismerők számára is nehéz a kijutás. Ezért a menekülési útvonalat leszűkítő tárgy - ott hagyott babakocsi, kerékpár, virágállvány - veszélyt jelentenek, ezért tiltottak. Emiatt nem engedélyezett olyan tevékenység sem, ami akadályt jelenthet a menekülési útvonalon.

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a társasházakat, 2-3 évente mindegyik sorra kerül. Szabó István elmondta, az elmúlt hetekben a közös képviselőktől kedvező véleményt hallottak az új jogszabályról. Idáig ugyanis sokszor tehetetlenek voltak azokkal a lakókkal, akik nem voltak hajlandók tudomásul venni, veszélyt jelent, ha tárolónak használják a folyosót, ha ráccsal zárnak el folyosórészeket. Az új előírás alapján a mulasztóra szabják ki a bírságot.


- Minden átalakítást, ami a menekülési útvonal leszűkítésével jár, a tűzvédelmi hatósággal, tehát a katasztrófavédelmi kirendeltséggel kell engedélyeztetni. Éghető anyag tárolása, ilyen burkolat alkalmazása is engedélyhez kötött - intett.


KIJÁRATONKÉNT SZÁMOLJÁK
Néhány tétel: a menekülési kijáratok leszűkítése 30-45 ezer forintot ér kijáratonként. Ezek lezárása úgy, hogy ezt a menekülő nem tudja azonnal megszüntetni: 200-300 ezer forint kijáratonként.  A kiürítésre használt közlekedőn éghető anyag elhelyezése, tárolása engedély nélkül: 60-100 ezer forint közlekedőnként Ha valaki a tűzvédelmi előírások megsértésével tüzet okoz, 100 ezertől egymillióig terjed a bírság, ha a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, akkor 200 ezer és 3 millió forint közötti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!