Hírek

2012.03.29. 05:38

A tudomány nem luxus - Dr. Kiss Jenő akadémikus kapta az idei Pais-díjat

-Az utolsó egyetemista generációt képviselem, amely még láthatta Pais Dezsőt, részt vehetett az előadásain... - mondotta dr. Kiss Jenő akadémikus, az ELTE egyetemi tanára.

Magyar Hajnalka

A díjazott életútját Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke méltatta. Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke 1943-ban született a rábaközi Mihályiban. Szülőföldje nyelvjárásáról számtalan tanulmányt és vagy fél tucat könyvet írt. Göttingen, Berlin és Helsinki katedrái után kutatásainak és oktatói tevékenységének fő helyszíne az ELTE és az MTA lett, legkedvesebb tudományterületei: a nyelvtörténet, a dialektológia és a szociolingvisztika.

- Bölcsessége, emberi és szakmai tekintélye mindenütt tiszteletet parancsol és jótékonyan hat korunk viharos változásai, pénzügyi és tudománypolitikai hullámverései közepette - folytatta az elnök. - Ahogy Pais Dezső és Bárczi Géza az ötvenes évek nehéz időszakában, úgy Kiss Jenő egy másik rendszerváltást, valamint tudományos és kommunikációs robbanást követően kellett, hogy kezébe vegye a kormányrudat. Csupán legendás szerénysége és a kitüntetéseket elkerülni igyekvő állhatatossága akadályozhatta meg, hogy korábban megkapja a régóta megérdemelt Pais-díjat.

A kitüntetett meghatottan mondott köszönetet.

- A díj arra emlékeztet, hogy kedves professzorom eljutott a tudomány legmagasabb ormaira, de emellett szülőföldjére, környezetére is ösztönző hatást gyakorolt. A zalaiak tudják, a tudomány művelése nem luxus, erre bizonyság ez a díj is. Jó volna, ha a megye a mai, csak a pénzről szóló világban is megőrizné e nemes hagyományt, hisz a nyelvközösséghez való ragaszkodás, a magyarságtudat megerősítése mindannyiunk számára fontos. Zala példát mutat ebben Pais Dezső emlékének méltó ápolásával.


 Az elsô Pais-díjat Szabó T. Attila kolozsvári professzor kapta, akit olyan szaktekintélyek követtek, mint Lôrincze Lajos, Benkô Loránd,
Hadrovics László, illetve a nagykanizsai Ördög Ferenc kandidátus, valamint Juhász Dezsô, az MTA Magyar Nyelvtudományi Társasága fôtitkára. Utóbbi kétférfiú a tegnapi ünnepségen is jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!