Hírek

2012.02.06. 07:08

Fagyos téli hétvége: sokszor fordult a krízisautó Zalában

Keszthelyen és Nagykanizsán igazi tél van: nemcsak a Balaton és a Csónakázó-tó fagyott korcsolyázható állapotba a hétvégére, de a szeles szombat némi havat is hozott, így vasárnap előkerülhettek a korcsolyák, szánkók, fakutyák. A télnek persze nemcsak örömei vannak, de támaszt nehézségeket is.

Zalai Hírlap


Rendőri segítséggel jutottak kórházba

Zalaegerszeg -  "Hú, ez nagyon meleg" - forgatta kezeiben a poharat a rongyos kabátba burkolózó férfi. Előtte rendőrök állnak, távolabbról igazoltatásnak tűnhet a jelenet, de ezúttal az egyenruhások teát osztottak.

Péntek kora este indulunk körútra metsző hidegben Cseke-Császár Gyula rendőr főtörzsőrmesterrel és Bicsák Zoltán törzsőrmesterrel. A szolgálat szokásos eszközei most kiegészülnek két méretes, forró teával teli termosszal. A közrendvédelmi járőrök ugyanis ezekben a napokban külön figyelmet szentelnek azoknak a helyeknek, ahol hajléktalanok húzhatják meg magukat. Az elmúlt napokban több tucat alkalommal hívták fel a fedél nélkül élők figyelmét, hol kaphatnak segítséget. Számos esetben pedig a mentőszolgálatot értesítették, mert közterületen magatehetetlenül embert találtak. Utunkat az autóbusz-állomáson kezdjük, ahol pár pohár teát kiosztanak a váróban üldögélő hajléktalanoknak. Ez után néhány elhagyott házat járunk végig, ahol tanyát szoktak verni. Senkit nem találunk a vackán, úgy tűnik, korai az idő, van még hol melegedniük. Épp a Batthyány utcai romos épületeket vizslatjuk, amikor jelzés érkezik: a Kaszaházi úti benzinkútnál néhányan bajba kerültek. A város másik felébe igyekszik harmadmagával gyalogosan egy nő, ám nem boldogul, mert járásképtelenre itta magát élettársa , elfekszik az út mellett és fiatal sógora is nehezen kezelhető állapotba került a halotti toron legurított szesztől.


Nehéz a két férfival megértetni, hogy a rendőrök csak segíteni akarnak és már hívták nekik a segítséget. - Nagyon fogod szégyellni magad, ha kijózanodsz - korholja a fiatal nő az élttársát.

Ebben egyetérthetünk vele, de legalább épségben fog hazajutni, mert közben befut a mentő. Most sikerült segíteni.

Akárcsak péntek délelőtt Nagykanizsán, ahol Hársfa utcai lakásából kellett kórházba juttatni egy beteg nőt, aki erre önként nem volt hajlandó. A rendőrök tűzoltók közreműködésével jutottak be a családi házba, ahol csak 3 Celsius-fok volt, majd a mentőkkel a kórház sürgősségi osztályára szállíttatták a nőt. Garaboncon azonban már későn érkeztek. Szombaton délben az ágya mellett, a földön holtan fekve találtak rá egy 61 éves férfira a jéghideg lakásában, halálát kihűlés okozta.


Csak délen ekéztek

Megyei körkép - Zala megyét elkerülte a hétvégi ítéletidő, csupán Kanizsa és Keszthely környékén kellett sózni, illetve hóekézni a közutakat.

Mint azt Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának igazgatója elmondta: hóesés csupán Kanizsától délre, illetve a keszthelyi térségben valósult meg, ám ezeken a területeken sem okozott komoly gondot a hó a közlekedésben.


- Kanizsa és Keszthely térségében kellett dolgoznunk, ám a nagy hideg miatt az utak sózása nem érte el azt a hatásfokot, amit a közlekedők megszokhattak - mondta az igazgató, aki hozzátette: vasárnap reggelre a főutak jelentős részén száraz volt az aszfalt, a mellékútvonalakon viszont némi hókásával még találkozhattak az autósok.

- Az ország keleti részében sokkal nagyobb volt a hóesés, mint nálunk, ezért négy hómarót át is vezényeltek tőlünk Debrecen és Nyíregyháza térségébe - árulta el Mórocz József, aki hangsúlyozta: a következő napokban a hétvéginél jelentősebb hóesés várható a megyében.


Több kocsi tűzifa a leginkább rászorulóknak

Ingyen tüzelővel segítették a legrászorultabbakat a hét vége előtt a megyeszékhelyen. A felajánlás két cégnek köszönhető.

A város szinte a lábunk előtt hever, ám a gyönyörű panoráma sem képes leplezni a szerény körülményt, ami a Gógán-hegyi portán fogadott minket pénteken délután. Hiába ismételte a gps géphangja, a célnál vagyunk, az egyszobás hegyi hajlékról nehéz volt elhinni, itt laknak. Nemcsak nyáron, télen is. De a cím stimmel, így aztán Csepregi Zoltán bekanyarodott a Renault teherautóval az udvarra.


- Kilenc hasonló helyre mentünk ma ki, főleg a város peremrészeire, hogy tüzelőt vigyünk - magyarázza Csepregi Zoltán, miközben munkatársával, Papp Péterrel gyorsan szórni kezdi a fát az udvarra platóról. - Jó kapcsolatban vagyunk a katasztrófavédelemmel, és a kemény időjárásra való felkészülés kapcsán jött az ötlet: segíthetnénk a rászorulóknak. A címeket az önkormányzat népjóléti osztályától és a családsegítő központtól kaptuk - teszi hozzá.

A teherautóról az utolsó hasáb is a földre került, amikor megérkezik 19 éves fiával Lang Éva. Az asszony nem győz hálálkodni, váratlanul érte az ajándék, épp a kórházban voltak, amikor kapták a hírt. Siettek is haza, de az utolsó kilométereket gyalog kell megtenni a hegyi úton.

- Nyolc éve lakunk itt, a fiam sajnos beteg, rendszeres kezelésre szorul. Havi 52 ezer forintból élünk, de inkább csak vegetálunk. Erre a télre négy kocsi fát tudtam venni, még szerencse, hogy eddig nem voltak kemény hidegek - mondja és szusszan egyet.

Mi meg indulunk tovább...

Az akciót az Omega GM Kft. és az E.ON gáztárolás szervezte, finanszírozza. Ezt tegnap Molnár Csaba, a megyei védelmi bizottság titkára árulta el. Kétmillió forintért vásároltak tüzelőt és az Omega GM teherautói vasárnapig már tizenkét helyre kiszállították a városban és környékén, de jutott Lasztonyára is.


Esténként ki is világítják a balatoni jeget

Keszthely -  Míg szombaton viharos szél hordta a frissen hullott havat   a Balaton-parti városban, addig vasárnap ragyogóan sütött a nap és barátságos arcát mutatta a tél.

A városi strandon - ahol délelőtt megnyílt a jégpálya - a bejáratnál felirat hirdette: 15 centi vastag a jég, de korcsolyázni csak a kijelölt területen biztonságos, a tó ugyanis nem fagyott be mindenütt. A vendégek megerősítették: minden adott a jó szórakozáshoz - a jég kiváló, a bor és a csoki kellően forró, a langalló és a gőzgombóc pedig rendkívül finom. S az sem volt gond, ha valaki korcsolya nélkül érkezett: bérelt éleken, csizmában, szánkón is lehetett csúszni. Sokan ebüket is a jégre csábították, mások fakutyát toltak.

A városi strandon kialakított, sötétedés után kivilágított jégpálya esténként nyolc óráig várja a látogatókat. Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, ezen a héten tartós hidegre számíthatunk, így valószínűleg folyamatosan nyitva lesz a keszthelyi téli strand.


Sokszor fordult a krízisautó

Zalaegerszeg -  A mögöttünk hagyott hét utolsó három napján tizenegy alkalommal hívták segítségül a Vöröskereszt krízisautóját.

A nyugat-dunántúli regionális diszpécserszolgálatukon érdeklődésünkre elmondták, hogy legtöbbször a megyeszékhelyen nyújtottak segítséget. Nem mindig hajléktalanoknak, mert olyan emberekről is kaptak hírt, akik szociális helyzetük miatt nem tudják biztonsággal átvészelni ezeket a hideg napokat. Munkatársaik Zalaegerszegen kívül eljutottak Lentibe, Sümegcsehibe, Szentpéterföldére is. Utóbbi településről egy német férfit hoztak be az egerszegi hajléktalanszállóra.


Van aki nem kér, csak elvesz

Surd - Sertéspörkölt savanyúsággal és forró tea - ez volt a menü szombaton a nyugdíjasklubban, ahová a rászorulókat, s az egyedül élő időseket várta a település vezetősége.

- Gyere be Zolikám, már befűtöttünk, s rövidesen az ebédet is tálaljuk - invitálta az érkezőket a nyugdíjasklub előtt Kanász János polgármester. - Felkészültünk a hétvégi hidegre és a hóesésre, a kultúrházat éjszaka is nyitva tartjuk, ha valaki véletlenül elakadna, tudjon hol melegedni. De a falubeliekre is gondoltunk, mert sajnos Surdon is egyre több az egyedül élő idős, illetve a rászoruló család.


- Tudtam volna mit enni odahaza is, de a szíves invitálásnak nem tudtam ellenállni - mondta Vörös Zoltán, aki hozzátette: kevés olyan település van, ahol ennyire odafigyelnek egymásra az emberek.

- Nagyon finom volt az ebéd, de lenne még egy kis gondom - szólt a polgármesternek Orsós Ferencné, aki azt panaszolta, hogy fogyóban van a tűzifájuk. Kanász János megnyugtatta: találnak megoldást, majd elárulta: a nagy hideg miatt több családnak is biztosítanak tüzelőt - bár sokan nem kérnek, inkább kivágják másét az erdőben...

A polgármester szerint a rászorulókon hosszú távon kellene segíteni, ám a közmunkaprogram keretében nincs sok lehetőség munkát adni. Mint mesélte: nemrég egy főt sikerült felvenniük, aki az időseknél fát aprít, begyújt, s be is vásárol ha kell. De ezt a közmunkást is csak március végéig tudja foglalkoztatni az önkormányzat.


Tüzelővel segítenek

Zalaszentlászló  – A nagy hidegben a faluban is kiemelt figyelmet fordítanak a rászorulókra. Az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség képviselői a napokban felkeresték a nehéz helyzetben lévő helybelieket, s tájékozódtak helyzetükről. Szombaton Kiss Károly körzeti megbízott és Fincza László, a helyi polgárőr szervezet vezetője – az önkormányzat támogatásával – egy-egy utánfutónyi tűzifát szállított öt portára, rászoruló lakóknak.



Szerzők: Arany Gábor, Pásztor András, Sámel József, Varga Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!