Hírek

2012.02.09. 19:18

Bentlakásos idősotthont alakítanak ki a bezárt iskolában

A zalaegerszegi önkormányzat hozzájárult, hogy egyházi idősellátó szolgálatot hozzon létre a Notre Dame Rend a bezárt Pais-iskolában. A projekt első lépéséhez ingyen használatba adná a földszintet.

Szabó Judit

A zalaegerszegi közgyűlés a legutóbbi ülésén is foglalkozott a Notre Dame Kanonok- és Tanítórend kezdeményezésével, egy idősellátó központ létrehozásával a Pais-iskola épületében. A rend azt tervezi, hogy teljesen felújítja a meglehetősen leromlott állapotú épületet, és az idősgondozás minden területét átfogó szolgáltatóközpontot alakít ki benne. Az ingatlanból csak a Landorhegyi iskola használatában lévő tanuszodát és tornatermet nem érintené a beruházás, ezek továbbra is testnevelési és sportcélokat szolgálnak.


Az idősellátó szolgálat az otthoni ápolástól, házi segítségnyújtástól kezdve a nappali és átmeneti ellátáson át a bentlakásos szolgáltatásig terjedően nyújtana segítséget a rászoruló idős embereknek. Több lépcsőben szeretnék valóra váltani a terveket, mert egyszerre túl nagy falat a közel kétmilliárd forintot igénylő fejlesztés. Elsőként a bentlakásos otthon valósulna meg az egykori iskola földszintjén, 42 férőhellyel. Ide költözne a Mindszenty-iskolából a Notre Dame Rend most is működő bentlakásos otthona, s további tíz férőhelyet alakítanának ki. Második lépésben a Pais felső szintjén általános idősellátási és ápolási részleg jönne létre, majd egy nyugdíjasház, ezt követően pedig megteremtenék a a nappali szolgáltatás feltételeit, felújítanák az irodákat és kápolnát építenének. A konyha átalakítása követné mindezt (négyszáz adagosat terveznek), végül a kert és az udvar rendbetételével zárulna a program.

Dr. Marx Gyuláné, a Miasszonyunk Idősek Otthona vezetője elmondta, hogy a napokban TIOP-pályázatot adnak be a bentlakásos részleg kialakítására, 118 millió forintot igényelve. Ezzel párhuzamosan további források felkutatása folyik: külföldi, többek között egyházi segítségre is számítanak. Az építkezés csak akkor indul el, ha a program többi elemének a megvalósulását is biztosítottnak látják, hiszen így van értelme belevágni a munkába. A kétmilliárd forintos beruházási költségből akár le is lehet faragni szükség esetén, persze azt szeretnék, ha minden a tervek szerint, magas színvonalon valósulhatna meg, így például mindhárom lift, a modern beléptető- és a nővérhívó rendszer is kiépülhetne.

Az önkormányzat nemrég megerősítette, hogy egyetért a fejlesztéssel és sikeres pályázat esetén ingyen a rend használatába adja az épület földszintjét (a többi területet bérelni kell majd). A teljes projektet 2018-ig szeretnék megvalósítani.


A Notre Dame Kanonok- és Tanítórend jelenleg 32 férőhelyes, bentlakásos idősek otthonát működtet a Mindszenty-iskola épületében. Az igény viszont egyre nő a szolgáltatás iránt: míg néhány éve csak húszan-harmincan vártak felvételre, ma már negyven-ötven név szerepel a várólistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!