Hírek

2012.01.22. 14:20

Több helyen is Vince-napot ünnepeltek Zalában (képgalériával)

"Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince." - tartja a mondás. Szombaton a Letenyén és Becsehelyen tartott Vince-napi pincejárásokon az időjárással nem is volt gond, hiszen szikrázó napsütés fogadta a gazdákat. Reziben, Tormaföldén és Lentiben is ünnepeltek.

Zalai Hírlap

Borral öntözték a szőlőtőkét a Szent János Hegyért Egyesület tagjai, azt remélve, hogy ettől jobb lesz a termés. A Tormafölde melletti dombháton a gazdák Vince-naphoz fűződő hagyományokat elevenítettek fel szombaton. A civil szervezet tagjai negyedik alkalommal hirdették meg a programot, melyet ezúttal disznóvágással is egybekötöttek. A munkálatokra, illetve a régi szokások felelevenítésére Tuboly Zoltán egyesületi elnök birtokán került sor.


- A szőlőnek és a bornak három olyan jeles napja van, amihez hagyományok kötődnek - magyarázta Kondákor József, a Da Bibere Borlovagrend tagja, a község polgármestere. - Ezek a Vince, a György és a Márton. A néphagyomány úgy tartja, ha Vince napon fényes, napsütötte idő van, akkor a pince is tele lesz, vagyis jó termésre számíthatunk.

Kondákor József hozzátette: Vince-napon a szőlőterület négy sarkát borral is meg szokták locsolni, ők ezt a hagyományt ápolják. Emellett az is szokás volt, hogy kapáláskor szalonnát, kolbászt temettek a földbe, azzal táplálták a szőlőt. Ezt most a lugasra aggatott ennivalóval helyettesítették.


- Első alkalommal kötjük össze a Vince-napot disznóvágással - tette hozzá Tuboly Zoltán. - Ez is egyfajta hagyomány, bár a falusi ember számára ez nem jelent olyan különlegességet. Az egyesület tagjai és azok hozzátartozói közül mintegy harminc fő gyűlt össze, s mindenki kiveszi a részét a munkából.

Tuboly Zoltán hozzátette, a Szent János Hegyért Egyesület a hasonszőrű civil szervezetekkel jó kapcsolatot ápol, így közös programokra is sor kerül. A disznóvágást egyelőre azonban saját berkeikben rendezték meg, első alkalommal ugyanis fel akarták mérni, hány ember érdeklődősét kelti fel a program. A közös rendezvényeket inkább a nyári időszakra szervezik.

Lentiben a helyi Kertbarát Kör Egyesület ugyancsak rendezett Vince-napi pinceszemlét, ennek helyszíne a lenti-hegyi Péter pinceház volt. A program nemzetközi jelleget is öltött, hiszen arra nemcsak a környékbeli gazdákat hívták, de a szomszédos Szlovéniából is invitáltak bortermelőket. A hagyományápolás mellett a Vince-napkor kötelező borkóstolás elmaradhatatlan részét képezte a rendezvénynek.


A letenyei öreghegyi boronapincénél már 10. alkalommal szervezte meg a Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete a pincejárást. A szervező, Molnár Ferenc invitálására a keszthelyi Balatoni Borbarát hölgyeken kívül a letenyei és a tótszentmártoni barátok is csatlakoztak hozzájuk, s a szlovén Csente település szőlőtermelői is részt vettek az eseményen.

A jó tartásra ezúttal sem lehetett panasz, hisz az érkezőket finom forralt borral látták vendégül. Ezután Farkas Károly plébános a boronapincétől néhány lépésre, Vertarics István 1000 négyzetméteren elterülő szőlőtőkéit, s ezzel együtt az összes öreghegyi gazda termését áldotta meg. Mint azt kiemelte: ahhoz, hogy a termés kiváló legyen a szőlősgazdák és a munkások mellett Isten kegyelmére is szükség van.


A szombati nap folyamán a borbarátok és az egyesület tagjai a Béci és Zajki hegyi pincéket járták végig, ahol a tulajdonosok borkostolóval és ebéddel várták a csapatot.

Molnár Ferenc elárulta: a tavalyi év terméséből készült nedű rendkívül jól sikerült, a minőségére is kifejezetten büszékék lehetnek a termelők.


Ugyancsak Vince-napot ünnepeltek a boraik társaságában a becsehelyi szőlősgazdák. Németh Gézát, a dél-zalai település polgármesterét és lelkes csapatát ezúttal Németh Zoltán helyi vállalkozó, gazda látta vendégül. Az 1500 szőlőtőkével rendelkező hegyhátat a plébános, Horváth Gábor szentelte meg.

- Vince napi szokás szerint a lugasra felakasztottuk a kolbászt és kisgömböcöt - mondta a polgármester. - Eközben a kemencében ropogósra sült a finom malacpecsenye, melyre mindenkinek jólesett egy pohárka ízletes bor.



Reziben szombaton harmadik alkalommal tartották meg a Vince-napi pincejárást, azért, hogy népszerűsítsék a helybéli borokat. A nap néphagyományait Kiss László esperes idézte fel, majd megáldotta a szőlővesszőt. A vendégek – akik ezután kilenc pincét kerestek fel – megkóstolták a borokat, miközben szakmai dolgokról beszélgettek, cseréltek tapasztalatokat. 



Szerzők: Benedek Bálint, Sámel József, Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!