Hírek

2012.01.26. 10:04

Megszűnt a lenti tűzoltó-parancsnokság önállósága

Megszűnt a lenti tűzoltó-parancsnokság eddigi önállósága, a szervezet már a zalaegerszegi katasztrófavédelmi kirendeltséghez tartozik. A változás a katasztrófavédelmi feladatok átstrukturálásának a következménye, a feladatellátás tekintetében nem jár számottevő módosulással.

Gyuricza Ferenc

Zalában 2011. december 31-ig hat önkormányzati tűzoltóság működött. Közülük komolyabb létszámmal, azaz úgynevezett vonulós állománnyal négy - Zalaegerszeg, Lenti, Nagykanizsa és Keszthely - rendelkezett, míg Letenyén és Zalaszentgróton kisebb egységek állomásoztak. A január elsejével életbe lépett új alaptörvény szerint a katasztrófavédelmi feladatokat ezentúl az állam köteles ellátni, ennek következtében a tűzoltóságok is állami hatáskörbe kerülnek. A tűzoltó-parancsnokságok tehát a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok egységes irányítása alatt végzik tevékenységüket.

- Zala megyében három új katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre, a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi - mondta Wéber Antal ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. - Tűzoltó-parancsnokság azonban négy működik, ezek közül a lenti szintén a zalaegerszegi kirendeltséghez tartozik. Mindez nem jelent számottevő változást, Lentiben is megfelelő apparátus marad, s természetesen a szükséges technikai felszereltség is rendelkezésre áll.


A lenti tűzoltóság - a méretéhez képest - hosszú éveken át a legjobban felszerelt parancsnokságok közé tartozott, de az itt dolgozók munkájáról a szakmai fórumokon szintén csak és kizárólag pozitívumok hangzottak el. Talán az sem véletlen, hogy 2001-ben Marton Gyula személyében innen került ki az év tűzoltója. A minimális szolgálati létszámot azonban néhány éve 14 főről 11-re vették vissza. Ennek okán baj esetén a határ menti városban és környékén jelenleg csak egy vonuló és egy tartalék szer vethető be. Előbbinek hatfős személyzete van, utóbbin - mivel az vízszállító járműként funkcionál - csupán két tűzoltó teljesít szolgálatot.

Lentiben a visszafejlesztés tehát nem most kezdődött el, hanem négy évvel korábban, amikor az akkori új besorolás szerint a harmadik kategóriába került a szervezet. A visszaminősítéssel az addigi 71 fős állomány létszáma 60-ra csökkent, ellenben az elsődlegesen ellátandó terület nagysága nem változott. A lenti tűzoltó-parancsnoksághoz most is 66 település tartozik, ráadásul ebből hat falu a szomszédos Vas megyében található. Mindez országos viszonylatban is kiemelkedő, még akkor is, ha a lakosságszám az aprófalvas településszerkezet miatt kicsi, mindössze harmincezer körül alakul.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a térségben rosszak a közlekedési feltételek, s jócskán akadnak olyan települések, ahol a vezetékes vízhálózat nyomása nem elegendő ahhoz, hogy arra a tűzoltókocsikat rácsatlakoztassák. A szakmai fórumokon az is elhangzott már számtalan alkalommal, hogy a tranzitforgalom nagysága miatt azzal is számolni kell, hogy a térségben jelentős mennyiségű veszélyes rakományt szállító jármű halad keresztül. Ezek pontos számáról az európai uniós csatlakozás óta nincsenek információk.


A lenti tűzoltóság tevékenységében a tűzesetek és a műszaki mentések egymáshoz viszonyított aránya folyton változik. Míg korábban a balesetek miatti bevetésekre került gyakrabban sor, 2011-ben itt komoly visszaesés mutatkozott, az év első négy hónapjában mindössze 31 esetben kellett csak beavatkozniuk. Az egész évet átfogó statisztika ugyan még nem készült el, de Marton Gyula alezredes, tűzoltóparancsnok a lenti többcélú kistérségi társulás ülésén tett legutóbbi tájékoztatója során kiemelte: a műszaki mentések számának csökkenését több összetevőnek is köszönhetik. Egyrészt az M70-es autóúton bevezetett forgalomszabályozási intézkedések - többek között a sebességkorlátozás szigorítása, az előzési tilalom bevezetése, a figyelemfelhívás - eredményesnek bizonyultak, másrészt a 86-os út felújítása miatt ott jelentősen lelassult a forgalom, ezért nemcsak kevesebb lett a baleset, de azok általában kisebb anyagi kárral is járnak, így az esetek többségében nincs szükség a tűzoltóság műszaki mentőtevékenységére. Hogy mindez milyen szerepet játszott az új struktúra kialakításában, azt nem tudni, mindenesetre a Lentiben állományban lévők közül többen is úgy fogalmaznak: félő, hogy a visszaminősítés további személyi konzekvenciákat is maga után von.

- Az április elsejével érvénybe lépő új állománytáblákat jelen pillanatban még nem ismerjük, annyit azonban most is ki lehet jelenteni, hogy nagyobb mértékű létszámmozgás nem várható, ezért Lentit a mostani átszervezés nem érintheti hátrányosan - folytatta Wéber Antal, aki kérdésünkre hozzátette: Lentiben a technika terén sem lesz változás. Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, korábban szóba került, hogy a magasból mentő eszközt esetleg áttelepíthetik más helyszínre, felvetésünkre az ezredes azonban kijelentette: ilyen döntés nem született.

- A hatósági feladatok, tehát az engedélyezés és a tűzvizsgálat kerülnek leválasztásra a tűzoltóságokról, ezt készenléti ügyelet szintjén fogjuk ellátni - sorolta tovább Wéber Antal a változásokat, majd azt is hozzátette még: a katasztrófavédelem átalakításának legfőbb célja az volt, hogy a beavatkozó egységek közelebb kerüljenek a lakossághoz, azaz baj esetén rövidebb időn belül helyszínre érjenek a tűzoltók. Ennek érdekében a parancsnokságokon túl kisebb egységeket is létrehoznak, ezeket tűzőrségeknek fogják nevezni. Ilyen kisebb létszámú egység korábban is működött már Zalakaroson, a tervek szerint hasonló kerülne kialakításra még Letenyén és Pacsán is. A megyei igazgató megemlítette: Zalaszentgróton szintén lesz egység, a jelenlegi elképzelések szerint önkormányzati fenntartásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!