Hírek

2012.01.03. 07:22

Havas sportok - Ausztria és Szlovénia pályáira pályázik a legtöbb zalai

A karácsonyi lakomák, a szilveszteri evészet-ivászat után jólesik a mozgás, sokan vágynak a szabadba: a síelés, a snowboardozás szerelmesei is útra kelnek. Vajon annyian, mint tavaly?

Péter Gyöngyi

- A korábbi évekhez képest már tavalyelőtt is volt egy 20 százalékos visszaesés, most ahhoz jött még 20 százalék. Ebben persze szerepet játszottak a hóviszonyok is - összegzett Kern Lajos, zalaegerszegi síkölcsönző-vezető.

A főszezon persze a február, szűkebb hazánkból is akkor indul útnak a többség. Az üzletbe betérők, tudtuk meg, általában Szlovéniát, illetve a közeli osztrák pályákat választják.

Pelikán András, a zalaegerszegi Best Holiday Utazási Iroda vezetője elmondta, a hozzájuk érkezők többnyire 150 kilométeres körzetben található osztrák és szlovén lehetőségeket és pályaszállásokat keresnek, vagyis olyan szállásokat, melyek a felvonó közelében, attól mindössze 50-100 méterre vannak. A fiatalok a Franciaországba szóló, igencsak kedvező, buszos ajánlat iránt is érdeklődnek.

A szintén megyeszékhelyi Nyakas és Társai Tours Utazási Iroda munkatársa, Nyakas Szilárd úgy fogalmazott, a síelés az elmúlt évekhez hasonló népszerűséget mutat, kiemelkedő keresletet és visszaesést sem tapasztaltak. A legnépszerűbb úti célok közé Ausztria és Olaszország tartozik, de Szlovéniát is sokan keresik. A síelők általában hosszú hétvégére, négy-öt napra mennek. Hozzátette, van olyan hely, ahol még gondot okoz a hóhiány, de minden érintett országban van olyan terep is, ahol méterekben mérik a havat.



A síléc korai kôkorszaki létezéséről számtalan szikla-, illetve barlangrajz is árulkodik. Több ezer évvel ezelőtt azonban még nem sporteszközként használták a fából készült speciális „talpat”, hanem a vadászatot könnyítették meg vele. Havon és mocsaras területeken egyaránt alkalmazták, nem süllyedtek el vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!