Hírek

2012.01.21. 19:34

A miklósfaiak taroltak a répafőző versenyen (képgalériával)

A savanyított miklósfai répából készült ételek kerültek terítékre szombaton a nagykanizsai településrész Mindenki Házában tartott 12. répafőző versenyén. A hagyományos egytálételek mellett ezúttal inkább a kreativitást igénylő, különleges finomságok kerültek előtérbe.

Benedek Bálint

- A répa így nyersen is nagyon finom, olyan az íze mint a káposzta torzsája, amit gyermekkoromban édesanyám a főzés előtt mindig odaadott - mondta szombaton a sztárvendég, Katus Attila fitness világbajnok, aki a zsűriben foglalt helyet. - Életemben először most Miklósfán kóstoltam kerekrépát, eddig egyáltalán nem ismertem. Végigkóstolva a különféle ételeket eléggé meglepett, hogy savanyítja levest, sőt még rétest is készítenek belőle.

A fitness világbajnok mellett a finomságokat a zsűriben Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület szakácsai értékelték. Prikryl József az ítészek vezetőjén kívül Németh László, Nagy József, Kovács Roland és egy miklósfai, répa-savanyításban jártas háziasszony Vadkerti-Tóth Jánosné kóstolta az ételeket. Leveseket, paradicsomos, húsos, babos, csülkös, tejfölös finomságokat, répa-dödöllét, prószát, de még répás krémest is megízlelhettek. A viadalra 20 induló nevezett, de ennél jóval több fajta ételt kóstolhatott meg a közönség, ugyanis volt olyan versenyző, aki számos finomságot készített a savanyított répából.


- A hagyományos kategóriában főleg az ízhatást, az illatot, az étel karakterét, végül pedig az összebenyomást figyeltük - fogalmazott Vadkerti-Tóth Jánosné. - A különlegességeknél viszont az ízen túl fontos volt a megjelenés, az ötlet, s nem utolsó sorban a kivitelezés.

A kanizsai Németh Károlyné, Emmi mama egy évet kivéve mindegyik répafőző versenyre nevezett, s már négy kupát őriz otthon. Ezúttal - az elkészítésen túl a gyomornak is nehéz - velős répás pacallal, édesség gyanánt pedig répáskeverttel indult.
- Persze örülnék a helyezésnek, de nem ezért készítem az ételeket, ennél sokkal fontosabb, hogy a végén mindenki jóllakottan térjen haza - fűzte hozzá Emmi mama.


Eredmények:
Répás egytálétel: 1. LU-DA Duó (húsos-babos répa), 2. Közművelődési és Városszépítő Egyesület (húsos-babos répa), 3. Miklósfai Kertbarát Kör (hagyományos, csülkös-babos répa) mindannyian Miklósfa.
Répás rétesek és répából készült ételkülönlegességek: 1. Németh Árpád, Ivanovics István (répás dödölléje) Miklósfa, 2. Németh Károlyné (répás kevert, marcipánnal) Nagykanizsa, 3. Imrei Zsófia (répa aszpikban) Miklósfa.
Szakmai különdíj: Imrei Zsuzsanna (tejfölös répa, répaágyon) Miklósfa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!