Hírek

2011.12.16. 06:53

Főleg a multinacionális cégek adóterhe emelkedik januártól

Elsősorban a multikra hárítanak nagyobb terhet az adóváltozások, melyekről csütörtökön döntött a keszthelyi önkormányzat.

Szabó Judit

Januártól megemeli az építményadót, valamint telekadót vezet be Keszthely önkormányzata. Az építményadó növelése csak a vállalkozók üzleti célú építményeit érinti, ezen belül is csak azokét a vállalkozókét, akik kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet végeznek nagy alapterületű ingatlanokban. A kereskedelmi tevékenységet folytatók esetében a négyzetméterenkénti négyszáz forintos építményadó ezer forintra nő 1700 négyzetméter adóköteles alapterület fölött, az alatt négyszáz forint marad.

A szolgáltatók adója hasonlóan változik: négyszáz helyett ezer forint lesz, de esetükben az épület ezer négyzetméter adóköteles alapterület feletti részére vonatkozik a megemelt mérték. Az ipari tevékenységet végzők adóterhe nem nő. Az építményadó változása várhatóan közel 30 millió forint plusz bevételt hoz a városnak. A képviselők döntöttek a telekadó bevezetéséről is. Ez a kétezer négyzetméternél nagyobb belterületi, beépítetlen telkekre vonatkozik. Mértéke 20 forint lesz négyzetméterenként, tízezer négyzetméter felett pedig 50 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!